NVWA neemt duizenden illegale afslankpillen in beslag
14 juli 2023 
1 min. leestijd

NVWA neemt duizenden illegale afslankpillen in beslag

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft vorige week zo'n 8000 illegale afslankpillen in beslag genomen op verschillende plekken in Nederland. Daarvoor zijn twee mensen aangehouden die worden verdacht van de verkoop van de verboden pillen. De twee zijn inmiddels weer vrij, maar blijven wel verdachten, laat de NVWA weten.

De toezichthouder waarschuwt dat de in beslag genomen pillen, die onder meer werden verkocht onder de naam Iomax, erg gevaarlijk kunnen zijn. De pillen bevatten de harddrug amfetamine, ofwel speed. Volgens de NVWA kunnen gebruikers van de afslankpillen last krijgen van hartkloppingen, pijn op de borst, misselijkheid, hoofdpijn en opgejaagd gedrag. In ernstige gevallen kunnen de pillen zelfs leiden tot een hersenbloeding of hartstilstand, waarschuwt de toezichthouder.

In totaal doorzocht de NVWA vorige week meerdere panden op verschillende locaties. In een bedrijfspand in de regio Haarlem trof de waakhond zo'n 4500 illegale afslanktabletten aan. Ook stonden daar 27 pakketjes met pillen klaar om te worden verzonden. De eigenaar van het bedrijfspand wordt verdacht van grootschalige handel in illegale afslankpillen. In zijn woning werd 20.000 euro aan contant geld gevonden en er is beslag gelegd op zijn bankrekeningen, maar de man is niet aangehouden. Het onderzoek naar hem loopt nog, zegt een woordvoerder van de NVWA.

Bijwerkingen

In Rotterdam troffen rechercheurs van de NVWA bij doorzoekingen van een bedrijfspand, twee woningen, een garagebox en drie auto's ruim 1800 Iomax-capsules en een hoeveelheid anabolen aan. Ook hier nam de toezichthouder 20.000 euro aan contant geld in beslag. Twee mensen zijn aangehouden.

De in beslag genomen afslankpillen, aangeboden als 'fatburners', werden verkocht via social media en websites. Iomax-pillen zijn verboden in Nederland, vanwege de ernstige bijwerkingen. De NVWA waarschuwt al jaren voor de pillen. "Als dit echt goede pillen waren geweest en ze waren veilig geweest, dan hadden ze in elke drogisterij gelegen", aldus de toezichthouder. Vorig jaar zijn ook meerdere mensen aangehouden op verdenking van het handelen in het verboden afslankmiddel.

Bij bijwerkingencentrum Lareb is zowel in 2021 en 2022 melding gedaan van een hersenbloeding na gebruik van Iomax. In beide gevallen ging het om een vrouw die een hersenbloeding had gekregen nadat ze de pillen had geslikt, meldde Lareb in februari. Bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum zijn ook klachten binnengekomen over de pillen.

Bron: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Reactie plaatsen

Cadeau voor alle zorgmedewerkers

Bij ons mag je gratis opladen en onthaasten in de Zwanenhof, een prachtig voormalig klooster in Zenderen. Jij bepaalt wat je nodig hebt, Gezondheid.nl zorgt voor de rest. Even geen werkdruk en stress maar tijd om tot rust te komen. Zo willen wij voorkomen dat jij als zorgmedewerker uitvalt of uitstroomt.