Ook anti-schurftcrème kan soms jeuk veroorzaken: meer meldingen
10 juni 2023 
1 min. leestijd

Ook anti-schurftcrème kan soms jeuk veroorzaken: meer meldingen

DEN BOSCH (ANP) - Na een forse stijging van het aantal schurftbesmettingen, stijgt nu ook het aantal meldingen over bijwerkingen van het middel dat artsen daar veelal tegen voorschrijven: permetrine. Bijwerkingencentrum Lareb kreeg daar vorig jaar 64 meldingen over binnen. In 2020 waren dat er slechts vijf.

Patiënten met schurft, ook wel scabiës genoemd, hebben last van allerlei huidproblemen en ernstige jeuk. Het medicijn, dat in de vorm van een gel of crème op de huid wordt gesmeerd, kan bij wie pech heeft ook precies dat soort klachten veroorzaken. Al is niet altijd duidelijk of de huidklachten door de permetrine komen, of door de schurft zelf.

"De klachten kunnen tot vier weken na de behandeling aanhouden. Dat komt door een reactie van de huid op de dode schurftmijten", legt het Lareb uit.

Gezicht

In de bijsluiter van het middel staat al dat permetrine een droge of rode huid, jeuk en een tintelend, stekend of brandend gevoel kan geven. Volgens het Lareb is het opvallend dat meldingen over bijwerkingen ook gingen over tintelingen in het gezicht. Daar wordt permetrine zelden gesmeerd. "Meerdere melders gaven aan dat het tintelende gevoel erger werd in de buitenlucht", voegt het bijwerkingencentrum eraan toe.

Om jeuk te voorkomen, raadt het Lareb patiënten aan om niet te warm te douchen, daarbij niet te veel zeep te gebruiken en de huid goed vet te houden. Als de jeuk twee weken na de behandeling erger wordt of na vier weken niet weg is, neem dan contact op met de huisarts, zo luidt het advies verder.

Volgens gezondheidsinstituut Nivel zien huisartsen al sinds het najaar van 2021 meer mensen met schurft dan in de jaren daarvoor. Met name in de leeftijdsgroep tussen 15 en 24 jaar grijpt de schurftmijt om zich heen. Het kleine beestje gaat makkelijk over van persoon tot persoon. Schurft is weliswaar ongevaarlijk, maar vaak wel erg vervelend.

BRon: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN
Reactie plaatsen

Cadeau voor alle zorgmedewerkers

Bij ons mag je gratis opladen en onthaasten in de Zwanenhof, een prachtig voormalig klooster in Zenderen. Jij bepaalt wat je nodig hebt, Gezondheid.nl zorgt voor de rest. Even geen werkdruk en stress maar tijd om tot rust te komen. Zo willen wij voorkomen dat jij als zorgmedewerker uitvalt of uitstroomt.