RIVM: mondkapjes coronatijd net zo vervuilend als 19.000 auto's
11 juli 2023 
0 min. leestijd

RIVM: mondkapjes coronatijd net zo vervuilend als 19.000 auto's

BILTHOVEN (ANP) - Als er weer eens een pandemie moet worden bestreden, dan dienen beleidsmakers ook rekening te houden met de gevolgen van mondkapjes voor het milieu. Dat zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het berekende dat in Nederland tussen maart 2020 en maart 2022 naar schatting 1 miljard mondkapjes zijn gebruikt. Productie en afvalverwerking van mondkapjes veroorzaakten ongeveer 47 kiloton aan broeikasgassen, "evenveel als de jaarlijkse uitstoot van ruim 19.000 personenauto’s".

Voor al die kapjes is ook nog zeker 6,6 miljoen kilo aan plastics, karton, metalen en textiel gespendeerd en verder 840.000 kubieke meter water, becijferde het instituut. Dat laatste is evenveel als 18.000 huishoudens in een jaar gebruiken, zegt het RIVM.

Zwerfafval

Ook kwam naar schatting zo’n 60.000 kilo aan mondkapjes als zwerfafval in het milieu terecht.

Het had trouwens nog erger kunnen zijn allemaal. Veel mensen vervingen hun kapjes, wegwerpdingen of niet, niet elke dag. Hadden ze het advies om dat wel te doen gevolgd, dan was het milieu nog slechter af geweest.

Herbruikbare exemplaren

Als consumenten alleen herbruikbare mondkapjes van katoen zouden dragen, zou dat weliswaar twee keer zoveel water voor de stof kosten, maar het grondstofverbruik zou 40 procent lager kunnen zijn. Ook zou een kwart minder aan broeikasgassen worden uitgestoten.

Alleen de zorg zou eigenlijk nog wegwerpkapjes moeten gebruiken, valt in het bericht van het RIVM te lezen. Anderen zouden zoveel mogelijk herbruikbare exemplaren moeten gebruiken, want die zijn het minst erg voor het milieu.

Bron: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Reactie plaatsen

Cadeau voor alle zorgmedewerkers

Bij ons mag je gratis opladen en onthaasten in de Zwanenhof, een prachtig voormalig klooster in Zenderen. Jij bepaalt wat je nodig hebt, Gezondheid.nl zorgt voor de rest. Even geen werkdruk en stress maar tijd om tot rust te komen. Zo willen wij voorkomen dat jij als zorgmedewerker uitvalt of uitstroomt.