Man is aan het hardlopen
Fysieke Gezondheid
Fysieke Gezondheid
06/10/2023
2 min
0

Spierpijn is prima. Maar niet te veel!

06/10/2023
2 min
0

‘Ik heb nooit last van spierpijn.’ Dat hoor je hier en daar wel eens. Dat is prettig voor degene die het roept, want dan is hij of zij een topsporter met alle begeleiding die je maar wenst of iemand die nooit z’n stoel uitkomt. Maar voor iedereen die (te) fanatiek sport of een abnormale beweging langdurig herhaalt (bijvoorbeeld een plafond schilderen), weet dat je echt overál spieren hebt. 

Spierpijn is een signaal

Als je nooit schroeft en vervolgens een weekend lang een paar Ikea-kasten in elkaar zet, is de kans dat je spierpijn krijgt in je elleboog of schouder groot. Zo werkt het nu eenmaal: wat je niet veel gebruikt, gaat op ‘sluimerstand’. Dus als je na een lockdown voluit gaat squashen, heb je spierpijn. Waarschijnlijk in je bil. Beweeg je regelmatig of sport je vaak, dan komt spierpijn steeds minder vaak voor.

Spieren zijn ook gevoelig voor grote temperatuurverschillen. Als je je in het zweet gewerkt hebt voor je warming up in een warme hal, vergeet niet je goed aan te kleden voordat je buiten in de vrieskou nog een ronde gaat rennen. Ook aandoeningen als griep of medicijngebruik kunnen ook spierpijn veroorzaken. Hou je spieren in conditie!

Is spierpijn erg? Zeker niet!

Spierpijn is het gevolg van een overbelasting. De belasting zorgt voor de productie van afvalstoffen, zoals melkzuur. Ook kunnen er mini-scheurtjes in de spieren ontstaan. Dat klinkt erger dan het is. Want met de juiste training kan dit proces je helpen sterker te worden.

Hoe kan je snel van je spierpijn af?

De meeste spierpijn gaat na een paar dagen vanzelf over. Je kunt wel wat dingen doen om er snel vanaf te komen of zorgen dat je minder kans op spierpijn krijgt:

Rekken en strekken?

Rekken en strekken van de spieren en pezen voor en na je inspanning is prettig. Het geeft ‘ruimte’ en doorbloeding. Toch blijkt uit Australisch onderzoek, dat het rekken en strekken geen directe gevolgen heeft voor het voorkomen van blessures of spierpijn. Toch zal rekken en strekken een goed gevoel geven. Vooral een goede ‘cooling down’ helpt je lichaam te herstellen. Gewoon lekker doen!

Veel (water) drinken

Bij spierpijn komen dus afvalstoffen vrij. Die moeten het lichaam uit. Dat kan via urine, dus drink veel vocht. Een bidonnetje of 3 per dag (minimaal), raden wij aan.

Doorbloeding

Het beste is je lichaam rustig te kneden en de spieren te laten herstellen door je eigen bloed. Neem lekker een massage of laat je fysio je behandelen. Heb je beide niet bij de hand, dan kan een ‘triggerpoint’ foam roller al een hoop verlichting geven. Het kan hier en daar gevoelig zijn, maar ach, je moet er iets voor overhebben, toch?

Spierknoop of triggerpoint

Je hoort het steeds vaker: ‘ik heb een knoop in mijn schouder.’ Veel gehoorde klacht bij bijvoorbeeld computergebruikers. Een bundel spieren - strengvormige verhardingen in skeletspieren - die zich ophoopt met afvalstoffen, samentrekt, kracht verliest en een voelbare bult veroorzaakt. Een soort kramp waardoor doorbloeding stopt.  Deze spierknoop of triggerpoint kan goed behandeld worden door een fysiotherapeut of masseur. Wil je het allemaal zelf doen? Kan hoor! Dan helpt een tennisbal (rollen tegen de muur) of bestel een Foam-roller of massage-roller.

Chronische klachten?

De meeste spierpijn verdwijnt na een paar dagen. Blijven de klachten aanhouden, is het geen spierknoop en weet je niet precies wat de oorzaak is van de spierpijn, ga dan even langs je huisarts. Want chronische spierklachten kunnen duiden op een ontsteking, ziekte of andere aandoeningen.

Reacties