Citroen, een superontgifter en energiebom boordevol vitamine C en flavonoïden. Deze citrusvrucht reinigt niet alleen je lichaam van binnenuit, maar biedt ook talloze gezondheidsvoordelen, van het ondersteunen van de spijsvertering tot het bestrijden van ziekteverwekkers. Ontdek hoe citroenen een balans creëren tussen zuren en basische voedingsstoffen, en hoe ze zelfs kunnen helpen bij het bestrijden van kanker. Leer hoe je de perfecte citroen kiest, bewaart en gebruikt om het maximale uit deze sappige vrucht te halen.
Superontgifter
Vers citroensap in een groot glas water ‘s ochtends? Misschien even slikken, maar het veegt de boel van binnen geweldig schoon, dankzij de vitamine C en flavonoïden. Darmen, nieren, lever en gal varen er wel bij. Deze stoffen ontgiften de lever, neutraliseren urinezuur, lossen klompjes kalk op en ook gal- en nierstenen. Ze verlagen de bloeddruk, versterken de bloedvaten en gaan bloedingen tegen. Citroensap stimuleert de darmen en een regelmatige stoelgang. Het is zeer desinfecterend. Het doodt wormen in de ingewanden en verwekkers van griep en verkoudheid. Uit onderzoek blijkt dat citroensap ook de bacteriën vernietigt van malaria, cholera, difterie, tyfus en andere dodelijke ziektes. De vitamine C in citroenen neutraliseert vrije radicalen. Dit zijn schadelijke deeltjes die veroudering en ziekte veroorzaken. Citroenschil bevat tangeretine dat helpt tegen hersenkwalen zoals de ziekte van Parkinson. Citroen bevat ook rutine, Rutine werkt heilzaam bij oogkwalen, zoals aandoeningen van het netvlies door suikerziekte.
Citroen voor balans, energie & gezondheid
Wij gedijen het beste bij een balans tussen zuren en basische voedingsstoffen. Op het vele zuurvormende voedsel dat we eten, zoals granen, vlees en kaas werkt citroen balancerend. Citroenen smaken zuur, maar reageren zeer basisch. Weinig voedsel maakt zo veel basen aan. Verder zijn citroenen energiebommen volgens onderzoeker Carey Reams (1903-1985). De citroen is volgens hem het enige anionische voedsel. Dit betekent dat de elektronen ervan negatief geladen zijn. Alle andere voedingsmiddelen zijn positief geladen. De energie in je lichaamscellen, zegt Reams, wordt opgewekt door de spanning tussen positieve en negatieve ionen. Citroenen houden dus je lichaamsenergie ‘op spanning’. Citroenen helpen bij zuurstofgebrek en ademproblemen. De eerste die de top van de Mount Everest bereikte, Edmund Hillary, zei dat dit zonder citroenen niet was gelukt. Citroenen bevatten 22 kankerwerende stoffen, waaronder limoneen, dat de groei van gezwellen remt, en flavonoïde glycosiden, die de celdeling stoppen in kankercellen.
Sappig en zoet
Zware citroenen zijn sappiger, zoeter en rijker aan mineralen en hebben een fijner stipjespatroon in de schil. Citroenen moeten helemaal geel zijn: groenige zijn deels onrijp en intens zuur. Overrijp ogen ze gerimpeld, minder heldergeel en met zachte en harde delen. Bewaar ze bij kamertemperatuur, uit de zon, tot 10 dagen. Of in de koelkast tot vijf weken.
Een schaal verse citroenen geeft dagenlang een frisse geur en kleur aan een kamer. Sprenkel het sap over salades, soepen en warme schotels om je natriumopname te beperken. Het meeste sap ontvang je door ze voor persing even heen en weer te rollen over tafel. Verse citroenschil is lekker in cake, koek, en groenten.