Wetenschappers melden verband tussen PFAS en schildklierkanker
Nieuws
Nieuws
0 min

Wetenschappers melden verband tussen PFAS en schildklierkanker

0 min

UTRECHT (ANP) - Onderzoekers uit Nederland en de Verenigde Staten hebben een verband gevonden tussen blootstelling aan bepaalde PFAS-varianten en schildklierkanker. Ze hebben het bloedplasma van 88 mensen met schildklierkanker vergeleken met plasma van gezonde patiënten en ontdekten dat diverse PFAS-soorten een verhoogd risico opleveren voor deze vorm van kanker. Volgens hoogleraar Roel Vermeulen van de Universiteit Utrecht, die ook bij de studie betrokken was, komt het onderzoek "op een belangrijk moment".

Over twee weken bespreekt het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de vraag in hoeverre PFAS als kankerverwekkend moet worden beschouwd. "De uitkomst van deze studie is belangrijke informatie voor deze evaluatie", zegt Vermeulen. De adviezen van het agentschap kunnen weer invloed hebben op beleid rond PFAS.

De studie stond onder leiding van de Nederlandse onderzoeker Maaike van Gerwen, die werkt voor de Icahn School of Medicine van het Mount Sinai-ziekenhuis in New York. Samen met haar collega's becijferde zij onder meer dat door een van de onderzochte chemicaliën, genaamd n-PFOS, de kans op schildklierkanker met meer dan de helft stijgt als die stof in hoge concentraties in het bloedplasma zit.

PFAS staat voor per- en polyfluoralkylstoffen. Onder deze noemer vallen chemische stoffen die amper afbreekbaar zijn in het milieu en al langer in verband worden gebracht met kanker, verhoogd cholesterol en voortplantingsproblemen.

Bron: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Reacties
Categorieën