Consumentenbond stapt naar NZa om zorgcontracten
Nieuws
Nieuws
0 min

Consumentenbond stapt naar NZa om zorgcontracten

0 min

DEN HAAG (ANP) - Grote verzekeraars hebben nog geen contracten afgesloten met zorgaanbieders, terwijl zorgverzekeraars jaarlijks op uiterlijk 12 november bekend moeten maken wat hun premies en voorwaarden zijn. De Consumentenbond vraagt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) daarom om in te grijpen.

De Consumentenbond signaleert al jaren dat de contractering veel te laat rond is en dat dat nauwelijks verbetert. "Voor ons is de maat vol", zegt directeur Sandra Molenaar van de Consumentenbond. "Want hoe kun je een passende zorgverzekering kiezen als essentiële informatie ontbreekt? Daarom dienen we nu een handhavingsverzoek in. Dat betekent dat we de NZa vragen om in te grijpen. En als dat niet tot een oplossing leidt, schromen we niet om andere juridische maatregelen te treffen."

Volgens de Consumentenbond is VGZ nog in onderhandeling met 89 procent van de ziekenhuizen, Menzis met 86 procent, CZ met 71 procent, Zilveren Kruis met 50 procent en DSW met 41 procent. Verzekeraar CZ heeft wel een garantie afgegeven voor vergoeding van de ziekenhuizen waarmee ze in onderhandeling zijn.

De Consumentenbond wil dat ook een aantal andere knelpunten wordt opgelost, zoals de afname van het aantal restitutiepolissen, de kloonpolissen en de wachtlijsten. De bond noemt het opmerkelijk dat zorgverzekeraars met duizenden zorgverleners in de GGZ geen contract afsluiten, terwijl de wachtlijsten in de sector "de spuigaten uitlopen". De knelpunten heeft de Consumentbond gemeld bij demissionair minister Kuipers van VWS.

Bron: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Reacties
Categorieën