Geen nieuwe ronde coronavaccinaties en GGD-teststraten gaan dicht
in Nieuws
0 min. leestijd

Geen nieuwe ronde coronavaccinaties en GGD-teststraten gaan dicht

DEN HAAG (ANP) - Nu grootschalig testen op corona geen toegevoegde waarde meer heeft, gaan de GGD-teststraten medio maart dicht. In het voorjaar komt geen nieuwe vaccinatieronde, meldt zorgminister Ernst Kuipers. Ook dit heeft "voor de meeste mensen geen toegevoegde waarde", zei de minister na afloop van de wekelijkse ministerraad.

Een extra herhaalprik biedt volgens Kuipers op dit moment slechts geringe extra bescherming. Voor mensen met een hoog medisch risico kan een extra herhaalprik wel nodig zijn. Zij kunnen door een medisch specialist worden doorverwezen. In de loop van het jaar gaat Kuipers wel om een nieuw advies vragen of een extra vaccinatieronde in het najaar toch zinvol is.

Op de ontwikkeling van het coronavirus "blijven we alert", zei de minister. Daarom blijven de controles van het rioolwater doorgaan en wordt het aantal ziekenhuisopnamen goed in de gaten gehouden. Daarmee kunnen meer ziekmakende of meer besmettelijke varianten snel worden opgespoord. Ook blijft er op deze manier zicht op de mate van bescherming door eerdere vaccinaties.

Tot en met 17 maart kunnen mensen nog wel bij de GGD-teststraten terecht voor een herstelbewijs, waarin staat dat zij corona hebben doorgemaakt. Ook kunnen mensen daar tot die tijd een bevestigingstest laten doen, als zij na een zelftest met corona besmet lijken te zijn.

BRON: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Reactie plaatsen

Cadeau voor alle zorgmedewerkers

Bij ons mag je gratis opladen en onthaasten in de Zwanenhof, een prachtig voormalig klooster in Zenderen. Jij bepaalt wat je nodig hebt, Gezondheid.nl zorgt voor de rest. Even geen werkdruk en stress maar tijd om tot rust te komen. Zo willen wij voorkomen dat jij als zorgmedewerker uitvalt of uitstroomt.