Lichaam en anatomie

dotterbehandeling

Wat is een dotterbehandeling?

Een dotterbehandeling of dotteren,  is het oprekken van een vernauwing  (stenose) in een bloedvat van het hart door er een ballonnetje in te brengen en dat met grote druk op te blazen. Vaak wordt daarbij tevens een zgn. stent geplaatst, een (meestal) stalen veertje met een bepaalde vorm dat in opgevouwen toestand wordt ingebracht maar zich bij het opblazen van de ballon ontplooit en dan zijn vorm vasthoudt, waardoor weer dichtklappen van het vat wordt tegengewerkt. Dit heeft weer andere problemen doen ontstaan, zoals het ontstaan van bloestolsels op het lichaamsvremde materiaal van de stent zelf en het dichtslibben van het vat net naast de geplaatste stent.

De laatste jaren zijn er op dit gebied wel belangrijke vorderingen gemaakt, zowel met betrekking tot het materiaal van de stent als de preventie van stolselvorming.

Ook andere slagaders dan die van het hart worden wel eens gedotterd. Zie ook angioplastiek.

De uitvinder en naamgever van deze techniek is de Amerikaanse arts Charles Dotter.

nieuwe dotterbehandeling

Een nieuwe dotterbehandeling, ontwikkeld in het Eindhovense Catharina-ziekenhuis, zorgt jaarlijks voor 200 doden minder. Dat blijkt uit onderzoek van Eindhovense cardiologen. En die nieuwe dotterbehandeling zal nu waarschijnlijk versneld wereldwijd worden ingevoerd en dat leidt dan weer tot 15.000 minder doden per jaar.

Bron: NOS

Artikel : klik hier

Reactie plaatsen