Lichaam en anatomie

Droge ogen

Wat zijn droge ogen?

Droge ogen, keratitis sicca, xerophthalmia, is een oogaandoening veroorzaakt door een verminderde traanproductie of onjuiste samenstelling  van de traancomponenten.

De waterige traanfilm is aangedaan. De traanklier produceert niet voldoende tranen om het gehele oog bevochtigd te houden. Dit treedt normaal gesproken op bij mensen die verder gezond zijn. Een hoge leeftijd is geassocieerd met verminderde traanproductie.

Klachten bij droge ogen

Typische klachten zijn droogheid, een brandend gevoel en het gevoel dat er zand in de ogen zit, wat toeneemt gedurende de dag. De symptomen worden ook wel omschreven als een jeukerig gevoel, het gevoel alsof het oog is geschaafd, en stekende of vermoeide ogen. Andere symptomen zijn pijn, roodheid, een trekkend gevoel, en druk achter het oog. Het kan voelen alsof er iets in het oog zit. De droogheid zorgt voor een oncomfortabel gevoel en overgevoeligheid voor fel licht. Normaal gesproken zijn beide ogen aangedaan met deze aandoening.

Het komt voor dat de ogen een plakkerige afscheiding geven. Alhoewel het misschien tegenstrijdig lijkt, kunnen droge ogen ook tranende ogen veroorzaken. Dit kan veroorzaakt worden door de irritatie die optreedt. Deze reflextranen zorgen niet per se voor comfortabeler ogen. Het is waterig traanvocht dat wordt geproduceerd in reactie op beschadiging, irritatie of emotie. Het vocht van reflextranen heeft niet de bevochtigende eigenschappen die droge ogen voorkomen.

Omdat knipperen een  traanfilm over de ogen legt, nemen de klachten toe bij activiteiten waarbij de knipperfrequentie afneemt. Onder deze activiteiten vallen onder andere langdurig lezen, computergebruik, autorijden en televisie kijken. Symptomen nemen toe bij winderige, stoffige of rokerige omgevingen, in droge omgevingen, bij hoge hoogten, op dagen met een lage luchtvochtigheid, en op plekken waar gebruikgemaakt wordt van airconditioning, ventilatoren, verwarming of haardrogers. De symptomen worden beperkt bij koel, regenachtig, of mistig weer en in vochtige omstandigheden, zoals bij het douchen.

De meeste mensen met droge ogen ervaren een beperkte irritatie en hebben geen last van langetermijneffecten. Echter, indien de conditie onbehandeld blijft of verergert, dan kunnen complicaties optreden die oogbeschadiging kunnen veroorzaken, wat resulteert in verminderd zicht of (in uitzonderingsgevallen) tot het verlies van het zicht.

Reactie plaatsen