Lichaam en anatomie

Dyspepsie

Dyspepsie (opgeblazen gevoel) is in de geneeskunde de term waarmee pijn of een onaangenaam gevoel in de streek rond de maag wordt aangegeven. Het gevoel treedt vaak op na de maaltijd.

Oorzaak dyspepsie

Dyspepsie kan meerder verschillende oorzaken hebben. Vaak wordt als verklaring voor dit probleem gegeven dat het eten niet geheel verteerd wordt en er onder invloed van bacteriën gassen geproduceerd. De gassen zouden dan het opgeblazen gevoel verklaren.

In de meeste gevallen gaat het om gassen die geproduceerd worden in de darmen. 

Winderigheid en een opgeblazen gevoel zijn vaak tekenen dat het eten niet volledig verteerd kan worden door het lichaam. Ook door niet genoeg te drinken kunnen de problemen verergeren, doordat vocht nodig is bij de vertering van het voedsel. Vet eten stimuleert de aanmaak van vetcellen in het lichaam, en vet op het lichaam vertraagt de werking van de maag, waardoor het ook kan bijdragen aan een opgeblazen gevoel. Zuivelproducten kunnen ook bijdragen aan een opgeblazen gevoel, winderigheid en kramp. Mensen met een lactose-intolerantie zullen dit sterker ondervinden. Als de producten zijn verteerd, zal het probleem verholpen moeten zijn. Medische aandoeningen als de ziekte van Crohn en darmobstructie kunnen ook bijdragen aan het opgeblazen gevoel.

verlichting voor dyspepsie

Na het eten een wandelingetje maken kan helpen tegen een opgeblazen gevoel. Dit komt doordat er hormonen vrijkomen tijdens een wandeling, die de vertering van het voedsel bevorderen in de ingewanden. Kruidenthee kan ook worden gedronken, omdat deze de luchtbelletjes afbreekt. Sommige soorten voedsel, zoals koffie en chocola, kunnen het spijsverteringskanaal stimuleren, wat lijd tot een hogere hoeveelheid lucht, in de darmen. Vet eten kan ook slecht verteerd worden, waardoor een opgeblazen gevoel kan opkomen. Ook hete en ijskoude dranken of etenswaar kunnen een opgeblazen gevoel geven, doordat er lucht wordt ingezogen bij het consumeren. Koolzuurhoudende dranken zorgen ervoor dat er gas ontstaat in de buik. Dat wat niet weer naar boven komt, gaat via de darmen eruit en zorgen voor een opgeblazen gevoel. Dus is het niet raadzaam deze te drinken. Het is ook het verstandigst om te stoppen met roken of het gebruik van andere tabak producten. Er bestaan ook verschillende soorten vruchten waar suikers inzitten die mensen niet kunnen verteren, maar bacteriën wel.

Reactie plaatsen