Lichaam en anatomie

Hemochromatose

Wat is hemochromatose?

Hemochromatose, of de ziekte van Trousseau is een stofwisselingsziekte waarbij de opname van ijzer in de darm niet goed kan worden gereguleerd, hetgeen soms leidt tot ijzerstapeling in organen, wat na lange tijd (soms ernstige) symptomen kan veroorzaken.

Door de verhoogde ijzeropname raakt het bloed verzadigd met ijzer. Het ontstane overschot aan ijzer kan niet door het lichaam worden afgevoerd in de urine en wordt vervolgens opgeslagen in enkele organen, bijvoorbeeld de lever, de alvleesklier, gewrichten in handen en voeten, de ogen, etc. Een MRI scan kan soms duidelijk maken welke organen bij de patiënt het overschot aan ijzer bevatten.

De ijzeropstapeling in de cellen veroorzaakt beschadigingen doordat het de aanmaak van bepaalde vetafbrekende moleculen, de zgn. vrije radicalen, versterkt.

diagnose en behandeling van hemochromatose

Omdat het ziektebeeld vaak begint met vage klachten zoals vermoeidheidsverschijnselen, kan het soms lang duren alvorens de diagnose wordt gesteld. De diagnose kan met zekerheid gesteld worden door een leverbiopsie te nemen of via DNA-analyse op te sporen.

Ter behandeling kan men enerzijds zorgen dat het lichaam ijzer verliest door aderlating. Anderzijds kan men de ijzerinname beperken door geen rood vlees of organen te eten en gecontroleerd om te gaan met de vitamine C inname. IJzer is in een of andere vorm in vrijwel alle voedingsmiddelen aanwezig waardoor er geen echt dieet beschikbaar is. Wees echter voorzichtig met cornflakes, muesli en slik geen voedingssupplementen waarin ijzer is toegevoegd. Geregelde aderlating is doorgaans de meest toegepaste methode om het ijzergehalte te verlagen en op peil te houden. Ook aspirine verhoogt de ijzeropname, het is raadzaam om hiermee rekening te houden. Indien de diagnose tijdig wordt gesteld en de behandeling gestart, dan blijven klachten veelal uit.

Reactie plaatsen