Lichaam en anatomie

Herceptin

Wat is Herceptin of Trastuzumab?

Trastuzumab (Herceptin) wordt ingedeeld in de "biologische therapie" of "immuuntherapie".

Trastuzumab (Herceptin) wordt voorlopig enkel gebruikt in de behandeling van terugkerende of uitgezaaide borstkanker en dit zowel in alleenstaand (monotherapie) als in combinatie met chemotherapie (hoofdzakelijk taxol of taxotere).

Hoe werkt Herceptin?

Herceptin bestaat uit antilichamen tegen eiwitten die zich, bij voorkeur, bevinden op de wand van de tumorcellen. Deze eiwitten (die men "HER2" of "c-erb B2" noemt) hebben de eigenschap dat ze zich kunnen verbinden met andere eiwitten die door het lichaam worden aangemaakt (die men epidermale groeifactoren noemt) en daardoor de groei van de cel gaan stimuleren.

Herceptin mengt zich in dit proces doordat het zich ook kan binden aan de HER2-eiwitten. Het neemt dus eigenlijk de plaats in waar de epidermale groeifactor zich normaal zou vasthechten en blokkeert op die manier de stimulatie van de tumorcel.

Uit de bovenstaande uitleg blijkt duidelijk dat Herceptin alleen maar kan werken als de HER2-eiwitten overvloedig aanwezig zijn op de wand van de tumorcellen.

Om dit te weten te komen moeten de oorspronkelijke weefsels worden onderzocht. Een probleem kan echter zijn dat bij de oorspronkelijke tumorcellen het eiwit zich op de celwand bevond maar dat dit eiwit dan later verdwijnt ten gevolge van mutaties in de tumorcellen.

Reactie plaatsen