Lichaam en anatomie

Herpes genitalis

Wat is herpes genitalis?

Genitale herpes is een seksueel overdraagbare aandoening (soa) die veroorzaakt wordt door het virus herpes simplex-2 (HSV2) en kan leiden tot genitale klachten, maar ook tot een koortslip (via orale seks). Een normale koortslip is een uiting van een ander, maar verwant herpesvirus: herpes simplex-1. Wie eenmaal besmet is met het virus, draagt het een leven lang bij zich, ook als er (tijdelijk) geen symptomen zijn.

symptomen van herpes genitalis

De symptomen van de ziekte beginnen met een prodromale fase: hoofdpijn, moeheid, spierpijn en jeuk op de plaats van infectie. Na de prodromale fase ontstaan er blaasjes. Bij de man kunnen deze blaasjes ontstaan op de schacht van de penis, de genitale regio, de binnenkant van de dij, de billen of op de anus. Bij vrouwen kunnen de schaamlippen, clitoris, vulva, billen, anus en algemene schaamstreek aangedaan zijn. De blaasjes worden na een tijd pijnlijke zweertjes, welke langzaam indrogen.

Het virus wordt meestal via huid-op-huid-contact overgedragen, maar dit kan ook op een indirecte manier (bijvoorbeeld via lippenbalsem). Genitale transmissie kan leiden tot genitale klachten, orale transmissie kan leiden tot een koortslip.

Reactie plaatsen