Lichaam en anatomie

Hersenbloeding

Wanneer ontstaat een hersenbloeding?

Een hersenbloeding ontstaat als er een bloedvat in de hersenen openbarst. In de volksmond spreekt men ook wel van een beroerte. Als dit gebeurt, wordt een deel van het hersenweefsel overspoeld met plasma-eiwitten en rode bloedcellen wat weefsel sterfte tot gevolg heeft.

Overigens kan een beroerte ook ontstaan door het verstopt raken van een bloedvat, wat veel vaker voorkomt.

Bij een herseninfarct is een bloedvat verstopt, terwijl de oorzaak van een hersenbloeding een scheurtje in een bloedvat is. Er stroomt dan bloed in of rond de hersenen. Het bloed hoopt zich op en duwt het hersenweefsel weg. Hierdoor wordt het hersenweefsel beschadigd. Bij onderzoek met een CT-scan is het verschil duidelijk te zien.

Gelukkig ontstaat een hersenbloeding niet zo gemakkelijk. Uw hersenen liggen namelijk goed beschermd in uw schedel. Dat is ook nodig, want hersenen zijn erg kwetsbaar.

verschillende soorten hersenbloedingen

Hersenbloedingen komen voor in de hersenen (intracerebraal) of rond de hersenen (subarachnoïdaal of subduraal).

Een intracerebrale bloeding vindt plaats in de hersenen zelf. Intracerebrale bloedingen worden verdeeld in:

  • bloedingen met een aanwijsbare oorzaak zoals een aneurysma of een misvorming in de bloedvaten (arterioveneuze malformatie) 
  • bloedingen zonder aanwijsbare oorzaak. Er is dan vaak sprake van al langer bestaande hoge bloeddruk.    

De subarachnoïdale bloeding vindt plaats in de ruimte tussen het zachte hersenvlies en het spinnewebvlies, de subarachnoïdale ruimte.

De oorzaak is bijna altijd een gebarsten aneurysma. Een aneurysma is een zwakke plek in een bloedvat die gedurende het leven ontstaat. Met het ouder worden groeit het aneurysma langzaam tot een ballonnetje. Hoge bloeddruk en slagader verkalking versnellen dit proces. Als het aneurysma scheurt ontstaat er een bloeding.

Reactie plaatsen