Hevig Menstrueel Bloedverlies - Kennisbank Gezondheid.nl

Hevig Menstrueel Bloedverlies

Hevig menstrueel bloedverlies (HMB, ook wel menorragie genoemd) betekent dat de menstruatie heftiger is dan normaal. Ter indicatie: normaal gesproken verlies je ongeveer 5 eetlepels per keer. Verlies je driekwart longdrinkglas of meer dan wijst dit op HMB. Gynaecologen hanteren een drempelwaarde van 80-120 ml bloedverlies per menstruatie. Deze hoeveelheid wordt berekend aan de hand van een zogenaamde menstruatiescorekaart.

Symptonen

Andere mogelijke symptomen van HMB zijn een korte cyclus (korter dan 21 dagen), een langdurige menstruatie (langer dan 7 dagen), het verlies van grote stolsels (formaat flessendop), heftige menstruatiekramp en vermoeidheid (al dan niet door ijzertekort). Vrouwen met HMB hebben vaak meerdere menstruatieproducten tegelijk nodig, moeten soms om het uur naar de wc en moeten ‘s nachts hun bed uit om doorlekken te voorkomen.

Oorzaak van Hevig Menstrueel Bloedverlies

Hormoonveranderingen in de premenopauze zijn meestal de oorzaak van HMB. Ook myomen (vleesbomen) en baarmoederpoliepen kunnen abnormaal bloedverlies veroorzaken. Te hevige menstruatiebloedingen kunnen echter ook worden veroorzaakt door een onderliggende medische aandoening, zoals een stollingsstoornis, endometriose, adenomyose, PCOS of een infectie. Om gezondheidsrisico’s te vermijden is het verstandig om medisch onderzoek te laten doen. Houd ter voorbereiding op het consult bij de huisarts een menstruatiedagboek bij of vul een menstruatiescorekaart in.

Behandelopties en methodes bij Hevig menstrueel bloedverlies

HMB is een medische aandoening waarvoor, afhankelijk van de levensfase en de onderliggende oorzaak, verschillende behandelopties zijn. De huisarts en/of gynaecoloog kan medicatie met (anticonceptiepil) of zonder hormonen of een hormoonspiraal voorschrijven. Myomen en poliepen kunnen door de gynaecoloog via een minimaal invasieve chirurgische ingreep worden verwijderd. Bij vrouwen in de premenopauze die geen kinderwens meer hebben is een endometriumablatie mogelijk. Bij deze poliklinische behandeling wordt het baarmoederslijmvlies (endometrium) met behulp van elektrische energie verwijderd (ablatie) waardoor de menstruatiebloedingen verminderen of zelfs uitblijven, terwijl de hormoonhuishouding intact blijft. De meest rigoureuze behandelmethode, een baarmoederverwijdering (hysterectomie), is lang niet altijd nodig.

Reactie plaatsen