Lichaam en anatomie

Hoge bloeddruk

Mensen met hoge bloeddruk (hypertensie) lopen een verhoogd risico vroegtijdig te overlijden door een hartaandoening, een herseninfarct of door beschadiging van de nieren.

Oorzaak van hogebloeddruk

In circa 90-95% van de gevallen is de oorzaak van hoge bloeddruk niet bekend .

In de resterende gevallen is de oorzaak bijvoorbeeld  vernauwingen  in één of beide nierslagaders. Soms is de oorzaak een zeldzame hormonale aandoening, bijvoorbeeld hormoonproducerende tumoren die de bloeddruk kunnen verhogen.

Ook de inname van zout, dat wil zeggen natrium en kalium, speelt een rol bij het ontstaan van hypertensie.  Bij natuurvolkeren met een natriumarm en kaliumrijk dieet is hoge bloeddruk zeldzaam. Voor ons dieet geldt het omgekeerde: veel natrium en weinig kalium. Natrium heeft een bloeddrukverhogend effect. Door een relatief grote hoeveelheid natrium en een relatief kleine hoeveelheid kalium trekt het gladde spierweefsel van de bloedvaten zich sterker samen.

Om het bloed door de bloedvaten te blijven pompen, zal het hart een hogere bloeddruk moeten genereren. Natrium en kalium hebben ook invloed op de manier waarop door (bepaalde hersen -en zenuwactiviteit de bloeddruk wordt gereguleerd. Wederom met tegenovergestelde effecten: natrium bloeddrukverhogend, kalium bloeddrukverlagend.

Alcoholgebruik draagt bij aan het krijgen van een hoge bloeddruk. Uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat zo’n 16% van de gevallen van hoge bloeddruk alcoholgerelateerd is.

Ook roken draagt bij aan een verhoging van de bloeddruk. Dit komt door de vaatvernauwende effecten van nicotine, zowel als door een verhoging van de hartslag, ook door nicotine.

Lees meer over dit onderwerp in onderstaand boek:


Uw bloeddruk de baas

Door: Readers Digest

Reactie plaatsen