Lichaam en anatomie

Kaakholte-ontsteking

Wat is kaakholte-ontsteking?

In de bovenkaak, links en rechts van de neus, zitten ruimtes. Dit zijn de kaakholten. Deze holten staan via een gangetje in verbinding met de neus- en keelholte. Zowel de kaakholte als de neus- en keelholte zijn bekleed met slijmvlies.

Bij kaakholte-ontsteking komt er veel snot uit de neus of het loopt achter in de keel. Het snot is waterig, geel of groen, soms met een klein beetje bloed. De ontsteking zit vaak maar aan een kant en kan pijn veroorzaken in de bovenkaak of in de kiezen. Vooral kauwen en voorover bukken doen pijn. Soms gaat dit ook gepaard met koorts.

Bij een normale verkoudheid ontsteekt het slijmvlies in de holten en in de neus. Meestal geeft dit geen andere klachten dan dat er veel snot uit de neus loopt en men zich niet helemaal lekker voelt.

Bij een hevige verkoudheid wordt er veel snot geproduceerd, en door zwelling van het slijmvlies kunnen de afvoergangetjes naar de neus en de keelholte behoorlijk versmalt zijn of zelfs dicht zitten. Bacteriën kunnen de ontsteking nog eens flink verergeren.

Behandeling van kaakholteontsteking

De neus druppelen met licht gezouten water kan verlichting geven. Voor de juiste verhouding één afgestreken theelepel zout in een limonadeglas lauw water.

Met deze "neusdruppels" drie tot vier keer per dag druppelen of opsnuiven. Neusdruppels in deze samenstelling mogen langdurig gebruikt worden. Deze zoutdruppels of -spray zijn ook kant-en-klaar te koop bij de drogist of apotheek.

De normale neusdruppels geven ook verlichting maar deze mogen niet langer dan een week en maar 3x per dag gebruikt worden.

Bij pijn kan een pijnstiller genomen worden, bij voorkeur paracetamol.

Stomen boven een kom heet water, al dan niet met menthol of kamille, kan ook. Hierdoor gaan de gangetjes soms weer wat open, maar veel effect heeft het niet, bovendien bestaat er de kans op irritatie van de slijmvliezen.

Lees meer over dit onderwerp in onderstaand boek:


Bijholten natuurlijk behandelen

Door: W. Mohring

Reactie plaatsen