Lichaam en anatomie

Leukemie

Wat is leukemie?

Leukemie is een vorm van kanker, het is een verzamelnaam voor verschillende vormen van bloedkanker, of preciezer kanker van witte bloedcellen (leukocyten). Bij leukemie wordt het groeiproces van witte bloedcellen op een kwaadaardige manier veranderd. Hierdoor kunnen de bloedcellen zich niet ontwikkelen tot rijpe witte bloedcellen. Door het veranderde groeiproces kunnen de witte bloedcellen hun taak niet meer goed uitvoeren.

De taak van witte bloedcellen is het lichaam beschermen tegen ziekteverwekkers. Ook maakt het beenmerg veel te veel witte bloedcellen aan. Het Griekse woord leukemie dat "wit bloed"  betekent, werd voor het eerst gebruikt door de Duitse patholoog Virchow. Een buis bloed van een leukemiepatiënt vertoont inderdaad vaak een wit "neerslag" van (leukemische) cellen.

Er kunnen twee karakteristieke verschijningsvormen van leukemieën worden onderscheiden. Acute leukemieën, waarbij de maligne cellen onrijp zijn, en chronische leukemieën, die juist een opeenhoping van rijpe cellen vertonen. Afhankelijk van het celtype kunnen acute en chronische leukemieën weer onderverdeeld worden in een lymfatische en myeloïde vorm. Bij lymfatische leukemie ontstaan de leukemiecellen in de ontwikkeling van lymfoïde voorlopercel naar bloedcel. En bij myeloïde ontstaan leukemiecellen in de myeloïdelijn. De vier hoofdvormen zijn:

  • Actue lymfatische keukemie (ALL) Veel bij kinderen en jongvolwassenen
  • Acute myeloïde leukemie (AML) Vooral tussen 20-40 jaar en ouder dan 60 jaar
  • Chronische lymfatische leukemie (CLL) Vooral bij bejaarde mensen
  • Chronische myeloïde leukemie (CML) Vooral tussen 50 en 60 jaar

Er zijn veel soorten leukemie, die alle gemeen hebben dat één van de vele typen witte bloedcellen is ontaard en zich ongebreideld is gaan vermenigvuldigen.

Lees meer over dit onderwerp in onderstaand boek:

Reactie plaatsen