Lichaam en anatomie

Het syndroom van Zollinger-Ellison

De maag

In de maag wordt uw eten voorbereid op de vertering. De binnenkant van de maag is bedenkt met een dikke slijmvlieslaag. In deze slijmvlieslaag zitten kliertjes die maagsap produceren. Maagsap bevat onder andere spijsverteringsenzymen en zoutzuur. Voedsel wordt in de maag gekneed, fijngemalen en goed vermengd met het maagsap.

Wat is het syndroom van Zollinger-Ellison

Het syndroom van Zollinger-Ellison is een zeldzame, ernstige aandoening waarbij kleine tumoren ontstaan in de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier. De eilandjes van Langerhans zijn groepjes cellen in de alvleesklier die verschillende hormonen produceren. Eén van deze hormonen is gastrine. Gastrine is het hormoon dat de maag aanzet tot de productie van maagzuur.

Aanmaak gastrine

Patiënten met het syndroom van Zollinger-Ellison maken veel meer gastrine aan dan normaal. Dit komt door de tumoren in de eilandjes van Langerhans. Deze kleine tumoren worden gastrinomen genoemd. Door de verhoogde productie van gastrine gaat de maag meer maagzuur produceren dan normaal. Deze verhoogde productie van maagzuur veroorzaakt verschillende klachten.

Bij ongeveer 10% van de patiënten zitten de tumoren niet in de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier. Er zit bij hen een (of meerdere) tumor in de twaalfvingerige darm of de maag. Ook hier bevinden zich enkele groepjes cellen die gastrine produceren.

Tumoren bij het syndroom van Zollinger-Ellison zijn vaak langzaam groeiende tumoren. Uitzaaiingen ontstaan meestal in de lymfeklieren in de buurt van de alvleesklier en in de lever. Ook deze uitzaaiingen produceren het hormoon gastrine.

Lees meer over dit onderwerp in onderstaand boek:


The Official Patient’s Sourcebook On Zollinger-Ellison  Syndrome(Engels)

Door: Icon Health Publications

Reactie plaatsen