Lichaam en anatomie

Ziekte van Besnier Boeck (Schaumann)

Wat is de ziekte van Besnier-Boeck-Schaumann?

De ziekte van Besnier-Boeck of ziekte van Besnier-Boeck-Schaumann of  Sarcoïdose is, een chronische ziekte met onbekende oorzaak en verloop. De ziekte wordt gekenmerkt door kleine opeenhoping van ontstekingscellen. Het hele lichaam kan aangetast zijn, maar er is een voorkeur voor de longen. Mogelijk speelt een genetische aanleg mee bij deze ziekte. De ziekte komt gewoonlijk voor bij jong-volwassenen (20-40 jaar) en even vaak bij mannen als bij vrouwen.

De ontsteking is vaak zichtbaar op een röntgenfoto van de longen door middel van vergrote lymfeklieren tussen de longen en soms verdichtingen in de long zelf.

Klachten bij de ziekte van Besnier-Boeck-Schaumann

De meest voorkomende locatie voor deze ontstekingen is in de longen, maar ook in de huid, ogen, hart, leer, lymfeklieren, het zenuwstelsel en de nieren kan de ziekte zich openbaren. De ziekte gaat vaak gepaard met klachten als, moeheid, hoesten en kortademigheid. Ook gewrichtsklachten, oogklachten, huidafwijkingen en gewichtsverlies zijn vaak genoemde symptomen.

De klachten verdwijnen in de meeste gevallen vanzelf, in enkele gevallen treedt een chronisch verloop op en in een klein percentage van de gevallen (+/- 5%) leidt de ziekte uiteindelijk tot het overlijden van de patiënt. Er zijn geen medicijnen voor bekend, alleen voor symptoombehandeling/bestrijding schrijft men soms corticosteroïden, zoals prednison voor.

Reactie plaatsen