Lichaam en anatomie

Ziekte van Crohn

Wat is de ziekte van Crohn?

De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van het maag-darmstelsel. Door de ontstekingen in de darmen kunnen deze vernauwd of zelfs afgesloten raken. In het ergste geval moet er geopereerd worden, om bijvoorbeeld stukken ontstoken darm te verwijderen. In Nederland wordt er bij ongeveer 1000 mensen de ziekte van Crohn geconstateerd. Dit zijn meestal jonge mensen tussen de 15 en de 25 jaar. Het verloop van de ziekte is onvoorspelbaar, sommige mensen hebben bijna nooit klachten, anderen zijn bijna nooit klachtenvrij.

De ontstekingen in de darmen ontstaan door een fout in het afweersysteem. Normaal gesproken reageert je afweersysteem op schadelijke indringers door een ontsteking op gang te brengen. Met die ontsteking probeert je lichaam de indringer onschadelijk te maken. Bij mensen met de ziekte van Crohn valt het afweersysteem zonder reden de eigen lichaamscellen aan, in dit geval de darmen. De ziekte van Crohn wordt daarom ook wel een auto-immuunziekte genoemd.

De chronische ontstekingen in de darmen veroorzaken allerlei klachten zoals vermoeidheid, koorts, diarree en buikpijn. De ontstekingen kunnen ook allerlei gevolgen hebben zoals verklevingen, fistels, abcessen en/of vernauwingen.

Ontstaan van de ziekte van Crohn

Het is (nog) niet bekend hoe de ziekte van Crohn ontstaat. Uit onderzoek blijkt dat erfelijkheid een rol speelt. Het hoeft natuurlijk niet, maar mensen bij wie de ziekte van Crohn voorkomt in de familie, hebben een grotere kans om het ook te krijgen. Factoren zoals voeding, een ‘westers’ leefpatroon, roken en de soorten bacteriën die in de darmen voorkomen spelen ook een rol.

 Lees meer over dit onderwerp in onderstaand boek:

Reactie plaatsen