Lichaam en anatomie

Ziekten bij reizigers

Voorzorgsmaatregelen bij reizen

Bij reizen naar veel landen in Afrika, Azië, het Midden-Oosten, Midden- en Zuid-Amerika en een aantal Zuid- en Oost-Europese landen zijn voorzorgsmaatregelen nodig om te voorkomen dat u bepaalde infectieziekten krijgt.

Door besmet drinkwater of voedsel kunt u verschillende ziekten krijgen zoals Hepatitis A (leverontsteking), buiktyfus (darminfectie), Cholera (darminfectie) en Reizigersdiarree. Zwemmen in besmet water geeft dezelfde risico’s. Van ijsblokjes, schepijs en ongekookte melk kunt u ziek worden. Rauw voedsel (groente, vlees, vis, schelp- of schaaldieren) moet u vermijden.

Eet alleen vers gekookt voedsel dat heet wordt opgediend en fruit dat u zelf heeft geschild. Drink alleen water dat gekookt is of uit verzegelde flessen komt. Gebruik dit ook voor het tandenpoetsen. Was uw handen met water én zeep na gebruik van het toilet, voor het koken en voor het eten. Gebruik schoon eet- en drinkgerei.

Voorbereidingen voor het reizen

Begin minstens 6 tot 8 weken voor vertrek met uw voorbereidingen:

  • Zorg voor de juiste vaccinaties (prikken) en medicijnen om ziekten zoals hepatitis A of malaria te voorkomen.
  • Informeer welke voorzorgsmaatregelen nodig zijn, bijvoorbeeld tegen besmetting door water, voedsel, seksueel contact, bloed of muggen. Denk ook aan maatregelen tegen de zon zoals crèmes met UV-filter, hoed en zonnebril.
  • Vraag welke medicijnen u het best mee kunt nemen.

Vaccinaties

Voor het bezoek aan veel landen zijn vaccinaties nodig tegen difterie, tetanus en polio (DTP), hepatitis A, gele koorts en buiktyfus. Blijft u langer dan zes weken in een  ‘risicoland’  of  bij verblijf onder extreme omstandigheden in de binnenlanden, oerwouden of sloppenwijken, dan kunnen aanvullende vaccinaties nodig zijn.

Muggenbeten bij verre reizen

Ziekten als malaria,  knokkelkoorts, gele koorts en Japanse encefalitis worden door muggen overgebracht. Maatregelen ter voorkoming van muggenbeten zijn dus belangrijk. Draag zoveel mogelijk bedekkende kleding: lange mouwen, een lange broek, schoenen en sokken. Smeer onbedekte lichaamsdelen (gezicht, hals, handen en enkels) in met insectenwerende middelen. Middelen waarin DEET (diethyltoluamide) zit helpen het best. Slaap onder een muskietennet (klamboe), het beste is een geïmpregneerd muskietennet. Deze zijn doordrenkt met een antimuggenvloeistof zoals permethrine of deltamethrine.

Soa's in het buitenland

Levensbedreigende ziekten als aids en hepatitis B en C worden via seksueel contact overgedragen. In veel van de genoemde landen komen deze seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) veel meer voor dan in ons land. Vrij veilig en gebruik bij nieuwe seksuele contacten altijd een condoom om de kans op besmetting te verkleinen. Omdat de kwaliteit van condooms verschilt per land, is het verstandig om condooms uit Nederland mee te nemen.

Aids en hepatitis B en C kunnen ook worden overgedragen door prikken of snijden met een scherp voorwerp waar besmet bloed aan zit. Vermijd daarom gemeenschappelijk gebruik van scheermesjes, injectie- of tatoeagenaalden.

Reactie plaatsen