Lichaam en anatomie

Zonneallergie

Wat is Zonneallergie?

Zonneallergie is een niet zeldzame vorm van overgevoeligheid voor lichtstralen, meestal in de vorm van sterk jeukende rode bultjes en later kleine blaasjes. Voorkeurslocaties zijn handruggen, ellebogen en de wreef van de voet. Sommige mensen hebben er vooral in de lente of in de zomer last van; bij anderen kan het altijd optreden bij blootstelling aan (zon)licht. De klachten beginnen meestal zo’n 6-8 uur na de zonblootstelling.

Zonneallergie of lichtallergie komt net zo vaak voor bij mannen als bij vrouwen en komt vaker voor bij mensen met een licht huidtype, maar kan ontstaan bij mensen van ieder huidtype.

Zonneallergie of lichtallergie komt door een overgevoeligheid voor UV- licht. De ultraviolette straling zorgt ervoor dat iemands huid donkerder kleurt als deze wordt blootgesteld aan het zonlicht. Het kan ook zorgen voor de verbranding van de huid. Dit zijn de normale huidreacties op ultraviolette straling.

Bij zonneallergie of lichtallergie is er echter sprake van afwijkende reacties. Het UVA-licht wordt tegenwoordig gezien als de belangrijkste oorzaak van de aandoening. Waarom deze aandoening precies ontstaat is niet bekend. De aandoening kan zich op iedere leeftijd ontwikkelen, maar begint meestal op jong-volwassen leeftijd.

Reactie plaatsen