LUMC: één prik tegen hondsdolheid is genoeg
Nieuws
Nieuws
0 min

LUMC: één prik tegen hondsdolheid is genoeg

0 min

LEIDEN (ANP) - Mensen die zich voor een reis laten vaccineren tegen hondsdolheid, hebben aan één prik genoeg. Ze zijn daarmee "net zo goed beschermd als met de huidige twee prikken", meldt het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Hondsdolheid is een dodelijke virusziekte, waaraan jaarlijks wereldwijd zo'n 59.000 mensen sterven. Het virus wordt overgedragen door bijvoorbeeld krabbende en bijtende honden, katten en vleermuizen. Kans op hondsdolheid heb je vooral in Oost-Europa, Afrika, Azië en Latijns-Amerika.

De bevinding van het centrum staat woensdag in The Lancet Infectious Diseases. Het LUMC spreekt zelf van een "belangrijke ontdekking, omdat er regelmatig tekorten zijn aan vaccins vanwege leveringsproblemen bij producenten".

"Ook met slechts één prik wordt een krachtige bescherming van het afweersysteem opgebouwd", zegt onderzoeksleider en hoogleraar infectieziekten Leo Visser. "We hopen dat hierdoor meer mensen zich preventief laten vaccineren tegen hondsdolheid voor hun tropische vakantie. Dat is nu niet altijd mogelijk, vanwege tekorten. Maar ook de kosten zijn vaak een drempel. Een vaccinatieserie van twee prikken is prijzig en kost al gauw meer dan 150 euro."

Bron: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Reacties
Categorieën