Medewerkers Artsen zonder Grenzen nog niet aan de slag in Marokko
Nieuws
Nieuws
09/18/2023
1 min
0

Medewerkers Artsen zonder Grenzen nog niet aan de slag in Marokko

09/18/2023
1 min
0

MARRAKECH (ANP) - De medewerkers van Artsen zonder Grenzen in Marokko hebben nog geen hulp kunnen verlenen in het door de aardbeving getroffen gebied. Volgens een woordvoerster inventariseren ze momenteel de situatie en is het wachten op een hulpvraag van de autoriteiten.

"Het team is naar het zuiden van het land om de situatie daar te bekijken", zegt de woordvoerster van de noodhulporganisatie, die al jaren niet meer actief is in Marokko. "Ze hebben contact met de landelijke en lokale autoriteiten. Om in actie te komen, moet er eerst een duidelijke hulpvraag zijn. Zover zijn we nu nog niet."

De zware aardbeving die Marokko vrijdag trof, kostte al aan bijna 2500 mensen het leven en er is een vergelijkbaar aantal gewonden gevallen. Tot nu toe heeft de regering hulp geaccepteerd van vier landen: Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten. Nederland heeft eveneens hulp aangeboden.

Diverse specialiteiten

Artsen zonder Grenzen heeft volgens de woordvoerster meer dan tien medewerkers met diverse specialiteiten, zowel logistiek als medisch, om de situatie in Marokko te bekijken. Ze arriveerden zaterdagavond in de stad Marrakech.

Het Nederlandse reddingshondenteam RHWW meldde maandag dat een team van zo'n dertig vrijwilligers en twintig reddingshonden klaar staat om te vertrekken naar het getroffen gebied. De hulporganisatie heeft zich maandag gemeld op het Marokkaanse consulaat. "We hebben uitgelegd wie we zijn en wat we hebben gedaan in Turkije", legt Ricardo Soto Escamilla van RHWW uit. Afgelopen februari stuurde de hulporganisatie ook een reddingshondenteam naar Turkije vanwege de aardbevingen daar. Zodra RHWW groen licht krijgt van de Marokkaanse autoriteiten, gaat het team tussen de zeven en twaalf dagen in Marokko op zoek naar mensen onder het puin, zegt Soto Escamilla.

Bron: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Reacties