Onderzoekers zien niet meer gezondheidsproblemen nabij windmolens
Nieuws
Nieuws
1 min

Onderzoekers zien niet meer gezondheidsproblemen nabij windmolens

1 min

UTRECHT (ANP) - Mensen die in de buurt van windmolens wonen, komen volgens een donderdag verschenen onderzoek niet vaker met gezondheidsproblemen bij de huisarts dan anderen. Gezondheidsinstituut Nivel trekt deze conclusie op basis van huisartsgegevens over een periode van tien jaar.

De onderzoekers concluderen dat "wonen in de nabijheid van windturbines geen invloed lijkt te hebben" op gezondheidsproblemen die door huisartsen worden vastgesteld. Toch houden ze een paar slagen om de arm, omdat het onderzoek "enkele beperkingen" kende. De steekproef had weliswaar een flinke omvang, met gegevens over honderdduizenden patiënten, maar slechts een kleine minderheid van deze mensen woont daadwerkelijk in de buurt van een windmolen.

Vooral de groep die het dichtste bij woont, op maximaal 500 meter, is relatief klein. In het meest recente onderzochte jaar (2021) ging het om 397 mensen. De exacte afstand van hun woning tot windmolens wordt uit de studie niet duidelijk. De groep die in een straal van een kilometer van een windturbine woont is al groter: 5838 mensen. Op een afstand van twee kilometer wonen bijna 87.000 mensen. Voor al die afstanden werd geen hard verband gevonden tussen de nabijheid van windmolens en uiteenlopende klachten, van een te hoge bloeddruk tot slapeloosheid en van depressie tot gehoorproblemen.

"Het is belangrijk te benadrukken dat het hierbij niet mogelijk was om causale verbanden vast te stellen", nuanceren de onderzoekers hun conclusies verder. Ze raden ook aan om mogelijke verbanden tussen windmolens en gezondheidsproblemen "te blijven monitoren". In andere onderzoeken is wel naar voren gekomen dat omwonenden van windmolens hinder en geluidsoverlast kunnen ervaren. Omwonenden ook weleens slaapproblemen en stress, maar de vraag blijft vaak of dat echt aan windmolens ligt of aan andere factoren.

Bron: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Reacties
Categorieën