PrEP-zorg wordt beschikbaar voor iedereen met risico op hiv
Nieuws
Nieuws
10/02/2023
0 min
0

PrEP-zorg wordt beschikbaar voor iedereen met risico op hiv

10/02/2023
0 min
0

DEN HAAG (ANP) - Alle mensen die een verhoogde kans hebben het aidsvirus (hiv) op te lopen, krijgen vanaf volgend jaar toegang tot PrEP-zorg, schrijft demissionair zorgminister Ernst Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer. Momenteel hebben alleen mannen die seks hebben met mannen en transgender personen met een hoger risico op hiv recht op zorg rondom de hiv-preventiepil.

De uitbreiding geldt voor degenen die zelf niet tot de risicogroep behoren, maar wel seks hebben met mensen uit die groep. De zorg bestaat uit periodieke consulten en diagnostiek, en dat kost geld. Ook is er meer zorgcoördinatie nodig als de groep groter wordt. Kuipers trekt hier jaarlijks 1 miljoen euro extra voor uit, waardoor het totale budget voor de PrEP-zorg uitkomt op ruim 7 miljoen euro per jaar.

De kosten voor de preventiepil zijn wel voor eigen rekening en komen volgens Kuipers neer op zo'n 30 euro per maand. Nu is dat nog een eigen bijdrage van 7,50 euro. Volgens de woordvoerder van de minister is ervoor gekozen om iedereen nu zelf het volle bedrag te laten betalen, zodat er meer geld overblijft voor PrEP-zorg voor een grotere groep.

Maandag werd bekend dat het aantal nieuwe besmettingen met hiv de afgelopen jaren sterk gedaald is in Amsterdam. Waar er in 2010 ongeveer tweehonderd gevallen van besmetting werden geconstateerd, waren dat er vorig jaar nog maar negen.

Bron: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Reacties