UMCG: levers kunnen langer bewaard worden voor transplantatie
Nieuws
Nieuws
1 min

UMCG: levers kunnen langer bewaard worden voor transplantatie

1 min

GRONINGEN (ANP) - Donorlevers kunnen veel langer in een zogeheten perfusiemachine worden bewaard dan gedacht, zonder dat dit invloed heeft op de veiligheid van de ontvangers van de lever. Dat meldt het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Dankzij de langere bewaarduur kunnen leverdonaties bijvoorbeeld worden uitgesteld tot de volgende ochtend.

Het Groningse ziekenhuis onderzoekt sinds november 2020 of het veilig is om donorlevers langer te bewaren in een perfusiemachine, waarmee donororganen goed blijven dankzij een behandeling met zuurstofrijke vloeistof. Als er een donorlever beschikbaar kwam, werd in sommige gevallen direct geopereerd en in andere gevallen werd de lever tot de volgende dag in de machine bewaard. Het onderzoek liet zien dat er voor de ontvangers van de donorlevers geen verschil was tussen direct of later opereren. De lever werd soms tot wel twintig uur bewaard, aldus het ziekenhuis.

Er zijn veel voordelen dat levers langer kunnen worden bewaard, vertelt Vincent de Meijer, hoogleraar chirurgie en hoofd van het levertransplantatie-programma in het UMCG. "Midden in de nacht opereren is hierdoor niet meer nodig. Groot voordeel hiervan is dat er tijdens de nachtdienst minder teams nodig zijn. Verder hoeven we bij complicaties of onverwachte gebeurtenissen tijdens de operaties geen extra collega's meer op te roepen. Dit omdat ze overdag al in het ziekenhuis zijn. Het leidt bovendien tot fittere operatieteams en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan de duurzame inzetbaarheid van alle direct betrokkenen."

Normaal gesproken zijn donorlevers buiten het lichaam maximaal zes tot tien uur te bewaren. Het UMCG zegt wereldwijd het eerste ziekenhuis te zijn dat de perfusiemachine gebruikt om de lever gekoeld te bewaren en de levertransplantaties standaard overdag in te plannen. Alleen in zeer uitzonderlijke situaties wordt een transplantatie direct uitgevoerd, vertelt De Meijer.

Bron: © 2024 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Reacties
Categorieën