Vaccin tegen dengue komt in Nederland beschikbaar
10 juni 2023 
0 min. leestijd

Vaccin tegen dengue komt in Nederland beschikbaar

HOOFDDORP (ANP) - Farmaceutisch bedrijf Takeda komt met een vaccin tegen dengue ofwel knokkelkoorts op de Nederlandse markt, aldus een woordvoerder. De ziekte hoeft geen ernstig verloop te hebben, maar kan soms levensbedreigend uitpakken. Dengue komt voor in bijvoorbeeld Thailand, Indonesië en het Caraïbisch gebied.

Volgens het bedrijf gaat een vaccinatie rond de honderd euro kosten. Het middel tegen de door muggen verspreide ziekte kan door reislustigen worden besteld via de gebruikelijke vaccinatie-aanbieders. Het is toepasbaar vanaf de leeftijd van 4 jaar. De belangrijkste bijwerkingen zijn pijn op de injectieplaats, hoofdpijn, zich ziek voelen, zwakheid en infecties van de neus of keel.

Het Qdenga Dengue Tetravalent Vaccin werd eind vorig jaar goedgekeurd door het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA).

Complicaties

Niet-ernstige denguevirusinfecties zijn na een aantal dagen tot een week over, schrijft gezondheidsinstituut RIVM. Een klein deel van de infecties ontwikkelt zich echter tot een ernstige vorm met complicaties, die zonder behandeling erg gevaarlijk kunnen worden.

Bekende symptomen van dengue zijn plotselinge koorts, hoofdpijn en spierpijn. Tot nog toe kon je je alleen tegen dengue beschermen met bedekkende kleding en muggenwerende middelen.

Wereldwijd

Jaarlijks treden wereldwijd naar schatting 90 miljoen denguevirusinfecties met ziekteverschijnselen op, aldus het RIVM, waarvan er 500.000 ernstig worden.

Bron: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN
Reactie plaatsen

Cadeau voor alle zorgmedewerkers

Bij ons mag je gratis opladen en onthaasten in de Zwanenhof, een prachtig voormalig klooster in Zenderen. Jij bepaalt wat je nodig hebt, Gezondheid.nl zorgt voor de rest. Even geen werkdruk en stress maar tijd om tot rust te komen. Zo willen wij voorkomen dat jij als zorgmedewerker uitvalt of uitstroomt.