Verzekeraar als ‘hulp voor jouw gezondheid’. Goed idee?
Maatschappelijke gezondheid
Maatschappelijke gezondheid
06/10/2023
1 min
0

Verzekeraar als hulp voor jouw gezondheid‚ Goed idee?

06/10/2023
1 min
0

Gezondheid is kostbaar. Letterlijk en figuurlijk. Ook die van jou. Als je (ernstig) ziek bent, weet je als geen ander wat er allemaal in gang wordt gezet door de gezondheidszorg om voor jou te zorgen. Dat wordt van onze zorginstellingen verwacht. Zodat je snel weer op de been bent. Of in ieder geval: snel weer thuis, snel weer weg uit het zorgsysteem. Want het systeem kost geld. Veel geld (zo’n 100 miljard euro…).

Ook als je niets mankeert, is je gezondheid kostbaar. Want je doet dan geen beroep op het zorgsysteem. Dus, zo lang je gezond bent en blijft, levert dat minder kosten op. Dat is de reden waarom ook zorgverzekeraars meer en meer focus hebben op ‘voorkomen is beter dan genezen’. 

Ook verzekeraars roeren zich

In het artikel van de Volkskrant (‘Het aantal Nederlanders met overgewicht groeit. Dat kan zo niet langere vinden drie grote zorgverzekeraars’) roepen verzekeraars op tot het bundelen van krachten voor preventie: meer regionale samenwerking, minder starre regels. Ook roepen ze op tot een ‘preventie-plicht’. Om mensen gezonder te houden. Preventie gaat ook over het helpen van ouderen in eenzaamheid, kinderen met overgewicht of mensen met schulden. Waarbij overheden, gemeentes, GGD’s, zorgkantoren en zorgverzekeraars verplicht worden tot een gezamenlijke agenda om preventie op de kaart te zetten. In de regio.

'Preventie’ een toverwoord?

Hoe het ook zij, het is beter als we met z’n allen gezonder zijn. Simpel.

En als je een beetje op je eigen gezondheid let, kan dat vaak ziektes voorkomen. Geen rocket science. Toch is er veel voor nodig om – bijvoorbeeld - overgewicht tegen te gaan. Bij wie ligt de verantwoordelijkheid om preventief te werk te gaan? Bij jezelf? Bij de overheid? Onderwijs? Werkgevers? GGD’s? Voedingsindustrie? Zorgverzekeraars?

Preventie is noodzakelijk. Een ‘preventie-plicht’ is wellicht een goede weg, maar het is top-down georganiseerd. Wat doe jij? Wat is de verantwoordelijkheid die bij jou ligt? Pak je vaker de trap, laat je het glaasje wijn staan en zorg je voor een goed bord eten, zonder toegevoegde zout en suiker? Preventie werkt. Zorg goed voor jezelf.

Reacties