
Elke week brengen we een nieuwe lijst van invloedrijke LinkedIn-profielen in de sociale- en zorgsector. Deze diverse groep influencers belicht een scala aan thema's, van innovaties in de ouderenzorg tot gezonde voedingsgewoonten, van psychische welzijn tot fysieke gezondheid. Ze delen super interessante inzichten en perspectieven die het volgen waard zijn!
De sociale- en zorgsector influencer lijst van deze week
- Myrna Linders
- Christiaan Vinkers
- Auke Smit-YouBlossom
- Milou de Graaf
- Anouk Sijbenga
- Angelique Lammertink
Lees hieronder meer over deze zorghelden en waar zij over praten op hun LinkedIn-pagina.
Myrna Linders
Myrna Linders is jeugdarts in opleiding, auteur/medisch tekstschrijver en redactielid van het JA!-magazine. Vanuit de overtuiging dat ieder kind een goede start verdient, is Myrna Linders de opleiding tot jeugdarts gestart. Haar grootste motivatie? Gezondheidsverschillen wegnemen. “Helaas maakt het in Nederland nog steeds veel uit waar iemands wieg staat. Als jeugdarts kun je hierin gelukkig veel betekenen. Als je gezondheidsverschillen aanpakt, heeft dat effect op de ontwikkeling en ook op de kansen die het kind krijgt”. In 2023 won Myrna de AJN-AIOS prijs, een prijs die jaarlijks door de AJN (wetenschappelijke vereniging van jeugdartsen) wordt uitgereikt voor een bijzonder, innovatief en/of relevant onderzoek of plan gemaakt tijdens de opleiding. Ieder jaar worden in de zorg miljoenen naaldendoppen van polypropyleen weggegooid, vrijwel altijd bij het restafval. Deze doppen zijn goed recyclebaar. Myrna stelt in haar winnende plan voor om deze doppen in te zamelen en in te leveren bij een inleverpunt van D-DOG (Doppen en Deksels Omzetten voor Geleidehonden). Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar brengt ook geld op voor de opleiding van geleidehonden van KNGF geleidenhonden en stichting Hulphond.
Daarnaast is Myrna auteur van het boek ‘Probleemgeoriënteerd denken in de jeugdgezondheidszorg’, geschreven voor JGZ-professionals, van beginnende artsen tot ervaren zorgverleners. Daarnaast is het een toegankelijke kennismaking voor studenten geneeskunde en verpleegkunde die willen leren over de veelzijdigheid van de jeugdgezondheidszorg. Ook specialisten die met kinderen werken, vinden in dit boek waardevolle inzichten in de thema’s en methoden die centraal staan binnen de JGZ.
LinkedIn: Myrna Linders zet zich in voor nog betere zorg voor kinderen en jongeren en biedt o.a. met het boek 'Probleemgeoriënteerd denken in de jeugdgezondheidszorg' praktische handvatten en casuïstiek voor professionals in de JGZ.
Christiaan Vinkers
Christiaan Vinkers is psychiater en hoogleraar “Stress en veerkracht in de psychiatrie”. Stress kan mensen uit balans brengen en is een belangrijke risicofactor voor psychische klachten. Toch snappen we nog niet goed hoe dat komt, en waarom mensen zo van elkaar verschillen als het gaat om stressgevoeligheid en veerkracht . Als psychiater en onderzoeker wil Christiaan dat beter begrijpen en bijdragen aan betere en gepersonaliseerde behandelingen in de psychiatrie. Christiaan vindt dat we ook echt af moeten van alle vooroordelen en stigma die nog steeds bestaan over psychische aandoeningen en de behandeling ervan, bijvoorbeeld als het gaat om antidepressiva. Dat kan alleen maar door eerlijk en open te zijn over alles wat we wel weten, maar ook over alles waar we veel minder over begrijpen. Daarnaast heeft Christiaan het boek In de ban van burn-out geschreven. Ons dagelijks leven is hectischer dan ooit. Geen wonder dat burn-outklachten zo herkenbaar zijn: één op de zes Nederlanders heeft er last van, er zijn vele duizenden burn-outcoaches en het fenomeen wordt regelmatig besproken in de media. Hoewel we dus in de ban van burn-out lijken, weten we gek genoeg niet echt goed wat het is. De wetenschappelijke basis ervan is wankel: het is slecht meetbaar, niet betrouwbaar vast te stellen en bovendien zijn er weinig bewezen werkzame behandelingen.
Maar als we zo weinig van burn-out begrijpen, hoe moeten we dan verder? Als psychiater en stressonderzoeker vindt Christiaan dat we een fundamenteel andere visie nodig hebben. We zouden ons minder moeten richten op burn-out als eindstadium en meer op de stressvolle weg ernaartoe: hoe raakt iemand overbelast, bij wie gebeurt dit en wanneer? Op die manier kunnen we meer grip krijgen op burn-out: wie krijgt er last van en hoe kunnen we dit voorkomen?
LinkedIn: Christiaan Vinkers probeert door de discussie te voeden o.a. de vragen te beantwoorden hoe we – ondanks alle aandacht – zo weinig grip hebben op een burn-out en waarom mensen zo van elkaar verschillen als het gaat om stressgevoeligheid en veerkracht?
Auke Smit
Auke Smit transformeert als holistisch kunstzinnig therapeut en antropoloog trauma door creatieve zelfexpressie bij YouBlossom. YouBlossom is ontstaan vanuit het verlangen om mensen, waarbij de levensenergie gestagneerd is geraakt ten gevolge van trauma, te inspireren door de helende kracht van creatieve zelfexpressie. En hen zo in contact te brengen met het deel in henzelf dat heel en ongeschonden is, ongeacht wat zij hebben meegemaakt. Auke maakt daarbij gebruik van haar expertise als beeldend therapeut, haar persoonlijke ervaringen met complex trauma en de transformerende rol die creativiteit (als onze gedeelde universele taal) daarin inneemt. Gebaseerd op haar eigen ervaringen en geworteld in haar professionele achtergrond als (trauma informed) Beeldend Therapeut en Cultureel Antropoloog, wil Auke jou door middel van creatieve expressie herinneren aan je gezonde kern. Zodat je weer gaat voelen en ervaren dat je ongeschonden bent, ongeacht wat je hebt meegemaakt. Door bewust te worden van je pijn en door de volledige verantwoordelijkheid te dragen voor je eigen helingsproces, kun je jouw verwondingen gaan omzetten in jouw unieke zelfexpressie. Waarmee je jouw verlangen naar een authentiek, vervuld en creatief leven mag gaan volgen en vormgeven. Auke begeleidt je op jouw reis door lichaamsgerichte beeldende coaching in te zetten, waarmee je de verbinding tussen denken, voelen en handelen kunt gaan herstellen en jouw levensenergie weer mag gaan stromen.
LinkedIn: Auke Smit heeft als missie om meer traumabewustwording te creëren en deelt bijdragen om je te inspireren op jouw weg van herstel.
Milou de Graaf
Milou de Graaf is oprichter, spreker en coach bij Arts in Balans.Samen met Maarten Nuver (acute internist en IC arts) heeft Milou Arts in Balans opgericht. Maarten en Milou zien dat artsen trots zijn op hun vak en niet willen klagen. Ze gunnen artsen dat ze zich niet over de kop werken, hun baan niet (onnodig) opzeggen of hun relatie laten sneuvelen, als dat niet hoeft. Daarom bieden ze met veel enthousiasme coaching en workshops aan. Milou is vijf jaar persoonlijk coach voor het managementteam van Coolblue geweest en Maarten is zelf arts. Met veel artsen in hun directe kringen hebben ze de strijd om een opleidings- of vaste plek, de vermoeidheid na een lang dienstenblok, maar zeker ook de passie voor het vak, allemaal van dichtbij gezien. De combinatie van het leveren van goede patiëntenzorg en je staande houden in een complexe, dynamische ziekenhuisomgeving is veeleisend. Zeker als je daarnaast ook nog een leuke partner, ouder en vriend(in) wilt zijn en af en toe tijd voor jezelf wilt hebben. Bij Arts in Balans begrijpen ze dat, ondanks de uitdagingen, dokter één van de mooiste beroepen is en daarom bieden ze elke arts in Nederland één gratis coachgesprek aan. Je krijgt persoonlijke tips die je direct kan toepassen. Samen zorgen ze ervoor dat jij weer voelt waarom je zo graag arts wilde worden en ontspannen geniet van je privé leven, zonder jezelf voorbij te lopen.
LinkedIn: Milou de Graaf heeft als doel om zoveel mogelijk artsen te bereiken en te inspireren, zodat ze goed blijven presteren onder druk, autonoom blijven ondanks alle hoge verwachtingen en bevlogen en energiek hun vak uit kunnen oefenen.
Anouk Sijbenga
Anouk Sijbenga is ontwikkelingspsycholoog bij Indigo West en gespecialiseerd in het werken met kinderen en jongeren die kampen met lichte angst- en depressiesymptomen. 1 op de 6 kinderen onder de 18 jaar groeit op met een ouder met psychische problemen en/of een verslaving. Anouk was zelf zo’n KOPP/KOV-kind (Kinderen van Ouders met Psychische Problemen (KOPP) en Kinderen van Ouders met Verslavingsproblemen (KOV)). Toen Anouk twaalf jaar was, kwam haar vader thuis te zitten met een burn-out en begon daarbij ook te drinken. Anouk wordt uiteindelijk ontwikkelingspsycholoog. Kort na het afronden van haar opleiding begint ze als trainer bij Indigo en komt ze in aanraking met kinderen die een ouder met verslavings- en/of psychische problematiek hebben. Dan valt langzaam het kwartje en beseft Anouk dat ze zélf ook een KOPP/KOV-kind is. Anouk: “Dat was het keerpunt. Ik praatte nooit graag over mijn verleden, maar langzaamaan werd ik steeds opener. Ik merkte dat het mij hielp om mijn verhaal te delen. In mijn jonge jaren, toen de problemen volop speelden, hadden de hulpverleners die bij mijn vader betrokken waren geen aandacht voor mij en mijn zusje. Terwijl het zó ontzettend belangrijk is om kinderen bij de ziekte van hun ouder(s) te betrekken. Niet voor niets krijgen KOPP/KOV-kinderen later zelf ook psychische problemen. Kijk naar mijn eigen vader; dat was ook een KOPP/KOV-kind. En zijn vader, mijn opa, óók. Er mag wat mij betreft nog veel meer aandacht komen voor ‘kinderen van’. Dat is ook de reden dat Anouk nu haar eigen verhaal deelt.
LinkedIn: Anouk Sijbenga deelt haar eigen verhaal en dat van anderen om te zorgen voor meer aandacht voor kinderen van ouders met psychische en/of verslavingsproblemen (KOPP/KOV-kinderen).
Angelique Lammertink
Angelique Lammertink is eigenaresse van Angie’s Body Care en helpt mensen met rugklachten en spanning om weer vrij te bewegen, zonder medicijnen of eindeloze behandelingen.Misschien herken je het wel: Je worstelt al een tijd met rugpijn of spanning en niks lijkt écht te helpen, je hebt al van alles geprobeerd, maar blijft last houden en je voelt je moe, opgejaagd en verlangt naar rust en ontspanning. Met ademwerk en lichaamsgerichte coaching helpt Angelique je niet alleen fysiek te herstellen, maar ook de onderliggende stress en spanning los te laten. Geen symptoombestrijding, maar blijvende verandering. Angelique weet als geen ander hoe het is om dagelijks pijn te hebben. Jarenlang dacht ze dat ze ermee moest leren leven, totdat ze ontdekte dat het anders kon. Door ademhalingstechnieken, lichaamswerk en mindset shifts leerde Angelique hoe ze haar lichaam kon verlichten en dat gunt ze jou ook. Door haar eigen ervaring met chronische pijnklachten, ademwerk (BRTT/TRB) en coaching helpt Angelique mensen zoals jij om vrijer te bewegen, pijn te verlichten en spanning te verminderen.
LinkedIn: Angelique Lammertink gelooft dat een blijvende oplossing voor rugklachten ligt in een combinatie van fysieke en mentale aanpak. Door zowel lichaam als geest te ondersteunen, door stress en spanning gericht aan te pakken en door het lichaam weer sterk te maken, kan de oorzaak van de pijn aangepakt worden.
Ook op de lijst? Sluit je aan!
Gezondheid.nl put inspiratie uit persoonlijke verhalen en de kracht van sprekers die zich uitspreken, en stimuleert samenwerking voor een betere toekomst in de gezondheidssector, waardoor ze een bron van motivatie en verandering vormen. Ben je actief in de zorg of gezondheidssector, zoals een zorgprofessional, ggz-medewerker, personal trainer, therapeut, ervaringsdeskundige, of werk je aan een gezondheidscampagne of innovatie? Als je bijdraagt aan een gezonder Nederland, in welke vorm dan ook, nodigt Gezondheid.nl je uit om je impact te vergroten door bij te dragen aan ons platform.
Sluit je aan en deel je kennis en ervaringen.
LinkedIn Zorg influencers
Elke week stellen we een lijst samen met nieuwe LinkedIn influencers die actief zijn in de sociale- en zorgsector. Deze lijst wordt gedeeld op de LinkedIn-pagina's van Gezondheid.nl, en van daaruit verzamelen we suggesties voor de volgende lijst van LinkedIn influencers in de zorg. Mensen die voor Gezondheid.nl schrijven voegen wij ook regelmatig toe aan de LinkedIn influencers lijst.