Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt naar bijna 800
Nieuws
Nieuws
1 min

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt naar bijna 800

1 min

ZEIST (ANP) - Ziekenhuizen stromen verder vol met mensen die het coronavirus onder de leden hebben. In totaal zijn nu 771 covidpatiënten opgenomen, het hoogste aantal sinds 22 maart. Vergeleken met vorige week maandag zijn bijna 200 extra bedden bezet, blijkt uit de cijfers die het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) elke werkdag deelt.

Heel november was de bezetting behoorlijk stabiel op zo'n vijfhonderd positief geteste mensen in de ziekenhuizen. Maar in de afgelopen week worden steeds meer mensen met een coronabesmetting opgenomen. In de afgelopen zeven werkdagen zagen de ziekenhuizen gemiddeld 140 nieuwe patiënten per dag binnenkomen. Dat is de hoogste instroom sinds eind maart.

Het LCPS meldt niet of ze vanwege hun coronaklachten zijn opgenomen, of dat ze andere klachten hadden en toevallig besmet bleken. Het is ook niet bekend hoeveel mensen nu besmet zijn, het grootschalige testprogramma is gestopt. Het RIVM houdt de verspreiding nog wel in de gaten door virusdeeltjes in het rioolwater te meten. Die concentraties zijn in de afgelopen weken ook gestegen naar het hoogste niveau sinds maart.

Dat het aantal besmettingen stijgt, was op zich wel verwacht. Het coronavirus gaat gemakkelijker rond in de herfst en het najaar. Daarom kunnen mensen uit risicogroepen sinds begin oktober een boosterprik krijgen om de afweer te versterken. Die vaccinatiecampagne loopt nog tot eind volgende week. Ongeveer 7,5 miljoen mensen komen in aanmerking voor de vaccinatie. Het ministerie verwachtte dat ongeveer 4 miljoen mensen de prik zouden laten zetten, maar tot nu toe hebben ruim 2,3 miljoen mensen dat gedaan.

Bron: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Reacties
Categorieën