Artsen houden langste staking in Britse geschiedenis
Nieuws
Nieuws
0 min

Artsen houden langste staking in Britse geschiedenis

0 min

LONDEN (ANP) - Artsen beginnen woensdag in Engeland aan de langste staking in de geschiedenis van de Britse nationale gezondheidsdienst, de NHS. Duizenden beginnende artsen leggen zes dagen het werk neer. De Britse omroep BBC schrijft dat naar verwachting bijna de helft van de artsen in de NHS meedoet aan de acties.

De artsen, die junior doctors worden genoemd, gaan staken omdat onderhandelingen met de regering over hun salaris zijn vastgelopen. Loonsverhogingen zijn volgens de artsenvakbond British Medical Association (BMA) de afgelopen jaren achtergebleven bij de hoge inflatie. De BMA vindt dat de regering dat nu moet rechtzetten.

De acties kunnen grote gevolgen hebben voor patiënten. Er wordt verwacht dat veel controleafspraken en medische ingrepen in ziekenhuizen niet meer kunnen doorgaan. Gezondheidsminister Victoria Atkins heeft de artsen opgeroepen de staking te stoppen en weer te gaan onderhandelen.

Eerdere staking

De artsen hebben al eerder gestaakt. Ook andere NHS-medewerkers, zoals verpleegkundigen en ambulancepersoneel, hebben actie gevoerd voor betere salarissen. Daardoor konden volgens de BBC in het afgelopen jaar zo'n 1,2 miljoen afspraken en behandelingen van patiënten niet doorgaan.

De staking, die woensdagochtend begint, vindt plaats in Engeland. Artsen in Schotland hebben vorig jaar al overeenstemming met de overheid bereikt over hun salaris. In Wales wordt later gestaakt.

Bron: © 2024 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Reacties
Categorieën