Bijna helft Amsterdammers maakt zich zorgen over luchtkwaliteit
Nieuws
Nieuws
0 min

Bijna helft Amsterdammers maakt zich zorgen over luchtkwaliteit

0 min

AMSTERDAM (ANP) - Bijna de helft van de Amsterdammers maakt zich weleens zorgen over de luchtkwaliteit. Dat staat in De Gezonde Stad Monitor van stichting De Gezonde Stad, die dit rapport maakte in samenwerking met onderzoeksbureau Motivaction. Voor het onderzoek is onder meer een vragenlijst uitgezet onder een representatieve groep van ruim duizend Amsterdammers.

Zo'n 48 procent van de Amsterdammers maakt zich zorgen over de vraag of de lucht in hun buurt wel schoon is, meldt het rapport. Met name bij Amsterdammers die geboren zijn tussen 1971 en 1985 zijn er zorgen hierover. Het percentage ligt bij deze groep op 58 procent. In stadsdeel Nieuw-West vindt de kleinste groep de lucht schoon (26 procent), in stadsdeel Noord ligt dit percentage het hoogst van alle stadsdelen (44 procent).

De luchtkwaliteit in Amsterdam is volgens de gemeente zelf niet goed genoeg en leidt tot gezondheidsschade. De gemeente wil dat de luchtkwaliteit vanaf 2030 voldoet aan de advieswaarden van de World Health Organization (WHO). Daarom heeft de gemeente verschillende plannen om de luchtkwaliteit te verbeteren, zoals de inzet van uitstootvrije zones in de milieuzone voor taxi's, brom- en snorfietsen, bestel- en vrachtauto's en pleziervaart. Die gelden vanaf 2025.

De Gezonde Stad Monitor meldt verder dat 86 procent van de Amsterdammers bomen belangrijk vindt voor de stad en dat 63 procent graag meer bomen in de buurt wil. Ongeveer de helft (51 procent) van de Amsterdammers maakt zich zorgen over het feit dat er steeds minder insecten zijn.

Bron: © 2024 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Reacties
Categorieën