Boeken die je moet lezen over de holistische kijk op gezondheid
Natuurlijke Gezondheid
Natuurlijke Gezondheid
04/09/2024
5 min
0

Boeken die je moet lezen over de holistische kijk op gezondheid

04/09/2024
5 min
0

We hebben een lijst samengesteld met enkele must-read boeken met betrekking tot gezondheid die een holistische benadering hebben. De boeken zijn onderbouwt met wetenschappelijk onderzoek en voorbeelden uit de praktijk. Van voedingsadvies tot inzichten in de connectie tussen geest en lichaam, deze boeken bieden praktische tips waardoor je meteen aan de slag kunt. Ze geven je inzichten waarmee je jouw gezondheid of die van anderen kunt verbeteren en behouden. Laat ons weten welke boeken jouw favorieten zijn en welke je nog mist in deze lijst via de reacties hieronder!

Een holistische benadering op gezondheid

Laten we eerst kort nog eens benoemen wat een holistische benadering op gezondheid is voordat we in de boeken duiken. In de zorg wordt er vaak gesproken over een holistische kijk wanneer we naar de mens achter de zorgvraag kijken. Het holisme is eigenlijk een idee dat zegt: "Alles hangt met alles samen." Dus, in plaats van dingen los van elkaar te bekijken, zien holisten alles als onderdeel van een groter geheel. Het is als een soort "teamwerk maakt de droom werk" mentaliteit, waarbij het totaal meer is dan de som van de delen. In onze eigen gezondheid kunnen we deze holistische benadering toepassen door niet alleen naar symptomen te kijken, maar naar ons lichaam, geest en levensstijl als één geheel. Dat betekent dat we ons kunnen verdiepen in voeding, beweging, stressmanagement, slaappatronen, sociaal- en mentaal welzijn om een compleet beeld te krijgen van onze gezondheid.. Als we dit complete beeld hebben dan is het ook simpeler om onze gezondheid in balans te brengen en te houden. Dat klinkt natuurlijk heel vanzelfsprekend maar dat is het helaas niet. Als het goed is ben jij je daar al van bewust en wil jij je hier nu verder in verdiepen. Hier komen dan ook de boekentips, die iedereen die de holistische visie op gezondheid aanhangt, zou moeten lezen!

The China Study door Thomas Colin Campbell

Op een zeer overtuigende manier en onderbouwd door talloze wetenschappelijke studies toont dr. Campbell de desastreuze gevolgen van ons westerse voedingspatroon aan. Door een overdaad aan dierlijke eiwitten veroorzaken we welvaartsziekten zoals hart- en vaatziekten, kanker, diabetes en obesitas. Hij bekritiseert diverse diëten en heeft geen goed woord over voor de farmaceutische industrie. Als wetenschapper in hart en nieren spreekt hij zich onomwonden uit: een gezond dieet is er een zonder vlees, eieren, vis en vooral zonder zuivel, waarbij hij benadrukt dat zuivel verrassend genoeg een hoofdoorzaak is van borst- en prostaatkanker. Dr. Campbell's boodschap mag dan niet vrolijk stemmen, maar zijn overtuiging is glashelder. Het is tijd om serieus te overwegen wat holistische gezondheid werkelijk betekent voor ons welzijn.

How not to die door Michael Greger

'How not to die' van Dr. Michael Greger biedt wetenschappelijk onderbouwd voedingsadvies om onze grootste doodsoorzaken te voorkomen, zoals hartziekten, kanker en diabetes. Door eenvoudige voedingskeuzes kunnen we onze gezondheid flink verbeteren. In het boek staan praktische tips en de bekende twaalf essentiële voedingsmiddelen die je dagelijks kunt eten om gezond te blijven vinden. Dit boek kan mensen helpen die vatbaar zijn voor ziekten die voorkomen kunnen worden met de juiste voeding, aldus de Dalai Lama. 'How not to die' is dus echt een must-read voor iedereen die langer en gezonder wil leven!

Mind over Medicine door Lissa Rankin

In 'Mind Over Medicine' laat Lissa Rankin zien hoe onze gedachten en emoties direct onze fysieke gezondheid beïnvloeden. Door middel van wetenschappelijk onderbouwd onderzoek legt ze het holistische verband tussen geest en lichaam bloot, terwijl ze inspirerende verhalen en bewijsmateriaal uit peer-reviewed studies deelt. Door ons bewust te maken van deze holistische benadering van gezondheid, kunnen we niet alleen begrijpen waarom ziekte optreedt, maar ook hoe we onszelf kunnen genezen en vitaliteit kunnen bevorderen. Dit boek is een must-read voor iedereen die nieuwe manieren zoekt om gezondheid te verbeteren.

Het zelfhelend vermogen door Deepak Chopra & Rudolph E. Tanzi

In ‘Het zelfhelend vermogen’ schrijven Deepak Chopra en Rudolph E. Tanzi, bekend van de toptitels ‘Superbrein’ en ‘Supergenen’, over het nieuwste onderzoek op het gebied van de verbinding van lichaam & geest, lichaam & genen en lichaam & immuniteit. In ‘Het zelfhelend vermogen’ staat een zevendaags actieplan voor het ontwikkelen van een gezonde levensstijl, zodat je gelijk kan werken aan jouw zelfhelend vermogen. Een optimale gezondheid is belangrijker dan ooit. Met inzichten en strategieën om te beschermen tegen ouderdom, resistente bacteriën, pandemieën en milieu-invloeden, legt het de verantwoordelijkheid voor onze gezondheid in onze eigen handen. Deepak Chopra is een van de belangrijkste leraren die de oosterse wijsheden doorgeeft aan de westerse wereld. Mocht je hem dus nog niet kennen (of nog geen van zijn boeken hebben gelezen) dan is dit een aanrader!

Zielsoorzaken van ziekte door Björn Eybl

'Zielsoorzaken van ziekte' van Björn Eybl is een boek dat ons helpt te begrijpen waarom we ziek worden en hoe we kunnen genezen. Het legt uit dat elke ziekte ontstaat als reactie op een heftige emotionele gebeurtenis en eigenlijk een nuttige reactie van ons lichaam is om te overleven. Het boek is opgedeeld in twee delen: het eerste deel legt de basisprincipes uit, terwijl het tweede deel de meest voorkomende ziekten behandelt en hoe ze ontstaan en verlopen. Met meer dan 300 voorbeelden uit de praktijk wordt het allemaal heel concreet gemaakt. Hoewel het boek wat duurder is, biedt het waardevolle kennis die ons helpt om gezonder te worden en te blijven, en daarom is het een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in zijn eigen gezondheid of die van anderen wil verbeteren!

De Tao van gezondheid door Conny Coppen

'De Tao van Gezondheid' werpt een holistische blik op gezondheid en is super goed en leesbaar geschreven. Aan de hand van holistische principes van het taoïsme legt ze uit waarom van balans, inzicht en groei voor zowel individuele als maatschappelijke gezondheid belangrijk is. Conny Coppen legt uit hoe onze organen verbindingen vormen tussen psychologie, spiritualiteit en fysieke gezondheid, en hoe verstoringen in hun functioneren kunnen leiden tot lichamelijke en emotionele klachten. Door het onderzoeken van de verbanden tussen organen, seizoenen en elementen, geeft ze praktische oefeningen, voedingsadviezen en acupunctuurpunten om de balans te herstellen. Met haar persoonlijke ervaringen en casestudies is het boek geschikt voor zowel leken als professionals op het gebied van gezondheid.

Houd je van lezen over gezondheid?

Ben je altijd op zoek naar nieuwe inzichten op het gebied van gezondheid? Dan ben je bij Gezondheid.nl aan het juiste adres! Wij hebben een schat aan boekentips voor je. Of je nu op zoek bent naar holistische inzichten, praktische adviezen of gewoon wat inspiratie, wij hebben het allemaal. Dus waar wacht je nog op? Duik in onze boekenselectie:

Reacties