Beste Boeken die helpen bij het verwerken van Seksueel Misbruik
Mentale Gezondheid
Mentale Gezondheid
03/06/2024
4 min
0

Boeken die helpen bij het verwerken van Seksueel Misbruik

03/06/2024
4 min
0

Als je op zoek bent naar ondersteuning en inzicht na het ervaren van seksueel misbruik, ben je op de juiste plek. Deze selectie van boeken over seksueel misbruik is speciaal samengesteld om jou te helpen bij het verwerken van deze ingrijpende ervaring. Elk boek biedt unieke inzichten, praktische adviezen en hoopvolle perspectieven die jou kunnen ondersteunen tijdens jouw helingsproces. Van wetenschappelijk onderbouwde benaderingen tot persoonlijke verhalen, deze boeken zijn waardevolle hulpbronnen die jou kunnen helpen omgaan met de gevolgen van seksueel misbruik. Ook voor omstanders en partners bieden deze boeken waardevolle inzichten en handvatten om dit onderwerp beter te kunnen begrijpen.

Traumasporen door Bessel van der Kolk

In "Traumasporen" onthult prof. dr. Bessel van der Kolk, een vooraanstaand expert op het gebied van traumagerelateerde stress, de diepgaande impact van trauma op lichaam en geest. Hij biedt inzicht in hoe angst en isolement veranderingen teweegbrengen in jouw hersenen en lichaam, waardoor je worstelt met onbegrijpelijke angst, gevoelloosheid en woede. Door zijn jarenlange ervaring en onderzoek presenteert hij hoopgevende behandelingen, zoals yoga, mindfulness en EMDR, die jou kunnen bevrijden van het verleden en jou weer controle kunnen geven over jouw leven.

Ik vraag dit voor een vriendin door Iva Bicanic, Miranda Freriks & Esther Verhees

"Ik vraag dit voor een vriendin" biedt antwoorden op 123 veelvoorkomende vragen over seksueel misbruik, gericht op volwassenen die als kind misbruik hebben meegemaakt. De auteurs, waaronder klinisch psycholoog Iva Bicanic, directeur Miranda Freriks en psychotherapeut Esther Verhees, benaderen de onderwerpen vanuit wetenschappelijk onderzoek, behandeling en ervaringsdeskundigheid. Het doel is niet alleen om informatie te verschaffen, maar ook om steun te bieden en perspectief te geven op een leven na misbruik.

Iva Bianic: "We hopen dat onze antwoorden vanuit ervaringsdeskundigheid, wetenschappelijk onderzoek en de spreekkamer van betekenis zijn in het verwerkingsproces van velen. "

Traumaseksualiteit door Peter John Schouten

"Traumaseksualiteit" werpt een diepgaande blik op jouw leven als je in jouw jeugd seksueel misbruikt bent. Auteur Peter John Schouten, een ervaren psychodrama-therapeut, onthult de schadelijke impact van misbruik en introduceert begrippen als traumaseksualiteit en de psychische dwarslaesie, die de gevolgen ervan verhelderen. Het boek biedt inzicht in hoe misbruik jouw leven langdurig beïnvloedt, en legt gedetailleerd uit hoe het moment van misbruik een blijvende imprint achterlaat. Partners van misbruikte mannen ontdekken hoe ze jou kunnen helpen en wat ze moeten vermijden. Hoopvol beschrijft Schouten het verwerkingsproces, maar waarschuwt ook voor de uitdagende weg naar herstel, waarbij het cruciaal is de macht van de dader te verbreken om een leven lang met trauma's te voorkomen.

Verlamd van Angst door Agnes van Minnen

Therapeuten bevelen dit boek vaak aan hun patiënten aan. In "Verlamd van angst" wordt begrijpelijk verklaard waarom slachtoffers van seksueel misbruik vaak verstijven, vluchten, vechten of vermijden, zelfs nadat het geweld is gestopt. Aan de hand van inzichten en voorbeelden doorbreekt Agnes van Minnen het taboe rondom deze instinctieve reacties, wat jou een gevoel van opluchting kan bieden en helpt bij verwerking. Als klinisch psycholoog en expert op het gebied van PTSS/trauma en angst, biedt Van Minnen toegankelijke uitleg, tips en verhalen die mythes ontkrachten.

Het hele dorp wist het door Rinke Verkerk

In "Het hele dorp wist het" onthult journalist Rinke Verkerk de schrijnende realiteit van seksueel kindermisbruik, waarbij naast de dader en het slachtoffer ook omstanders een cruciale rol spelen. Lenneke's verhaal, misbruikt door haar opa, illustreert de destructieve impact op een hele gemeenschap. Twintig jaar later reconstrueert Verkerk Lenneke's leven en de reacties van het dorp, met als doel de zwijgcultuur rond misbruik te doorbreken. Een aangrijpende, noodzakelijke onthulling van een vaak vergeten realiteit. Een must-read, vooral voor omstanders.

Helen van seksueel misbruik door Ivonne Meeuwsen

"Helen van seksueel misbruik" biedt een hoopvolle gids voor overlevenden, waarbij de auteur, Ivonne Meeuwsen, put uit haar eigen ervaring en expertise als online coach. Het boek benadrukt jouw menselijke beleving van misbruik en pleit voor openheid en eigen regie in het helingsproces. Meeuwsen deelt inzichten over de impact van misbruik op lange termijn en biedt praktische informatie over therapieën en ondersteuning voor zowel overlevenden als hun omgeving.

Hoe overleven we? door Francine Oomen

"Hoe overleven we?" is een autobiografische graphic novel van Francine Oomen, waarin ze haar persoonlijke zoektocht naar de oorzaken en gevolgen van seksueel misbruik deelt, en hoe deze cyclus te doorbreken. Deze openhartige en taboedoorbrekende roman biedt niet alleen een prachtige leeservaring, maar ook een hart onder de riem en zelfhulp voor mensen met een trauma. Oomen verkent verschillende reacties op trauma en hun langdurige effecten, met de 'loeiboei' als krachtige metafoor.

Patronen doorbreken door Hannie van Genderen, Gitta Jacob & Laura Seebauer

"Patronen doorbreken" biedt op schematherapie gebaseerde inzichten om hardnekkige gedragspatronen te doorbreken en een evenwichtiger leven te leiden. Geschreven door klinisch psycholoog Hannie van Genderen en psychotherapeuten Gitta Jacob en Laura Seebauer, is dit praktische boek geactualiseerd met de nieuwste wetenschappelijke bevindingen. Het biedt heldere voorbeelden en praktische tips om de oorsprong van jouw patronen te begrijpen en verandering mogelijk te maken. Lezers prijzen het als een waardevol zelfhulpboek dat inzicht en ondersteuning biedt voor persoonlijke groei. Dit boek is geen vervanging van een therapie (als er sprake is van erg belemmerende klachten) maar juist een hele fijne aanvulling!

Ook interessant om te lezen op Gezondheid.nl:

Reacties