Caring Doctors: advies Gezondheidsraad 'enorme opsteker'
Nieuws
Nieuws
0 min

Caring Doctors: advies Gezondheidsraad 'enorme opsteker'

0 min

BERG EN TERBLIJT (ANP) - Dat gezond en duurzaam voedsel de 'standaard' zou moeten worden in zowel de productie als in het aanbod van voedsel, zoals de Gezondheidsraad woensdag stelt, is koren op de molen van de stichting Caring Doctors. Zij bracht eerder een manifest uit voor plantaardig eten als standaardmenu in de ziekenhuizen. Plantaardig eten is ook volgens haar niet alleen beter voor de gezondheid, maar ook voor de planeet.

De initiatiefnemers hebben volgens eigen zeggen inmiddels meer dan 2000 zorgprofessionals achter zich staan. "Het advies van de raad is een enorme opsteker", vindt de stichting. Deze organisatie wil zelfs dat 80 procent van al het eten plantaardig wordt, met name om het milieu te redden en omdat er alleen dan genoeg voedsel voor iedereen kan worden geproduceerd. De vee-industrie is daarvoor te intensief en te omslachtig. Daarbij zullen we ook minder zorg nodig hebben als we minder met name rood vlees eten.

De Caring Doctors baseren zich op het rapport van de EAT-Lancet Commission on Food, Planet, Health, waarin 37 wetenschappers zeggen dat onze planeet in de toekomst 10 miljard mensen fatsoenlijk kan voeden, mits eetgewoonten en voedselproductie en -aanbod veranderen.

De ziekenhuizen hebben een voorbeeldfunctie en daarom richt Caring Doctors zich op ziekenhuismaaltijden. In meer dan tien New Yorkse ziekenhuizen is plantaardig al een paar jaar de standaard. In Nederland worden hier en daar al wel voorzichtige stappen in die richting gezet.

Bron: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Reacties
Categorieën