Dankzij AI mogelijk sneller juiste medicijnen bij zware depressie
AMSTERDAM/NIJMEGEN (ANP) - Onderzoekers hebben goede hoop dat voor mensen met een ernstige depressie eerder een passend medicijn kan worden vastgesteld, mogelijk al binnen een week. Nu kan het vaak wel bijna twee maanden duren voordat duidelijk is of iets aanslaat. Zo niet, dan moet er iets anders worden geprobeerd en gaat er waarschijnlijk weer een tijd overheen.
Met kunstmatige intelligentie, een hersenscan en informatie over de patiënt in kwestie zou een snelle juiste keuze mogelijk moeten worden. Amsterdam UMC en Radboudumc in Nijmegen publiceerden woensdag onderzoeksresultaten hierover.
De wetenschappers onderzochten of ze het effect van het antidepressivum sertraline konden voorspellen. In Amsterdam werd een algoritme losgelaten op eerder in de Verenigde Staten gemaakte MRI-scans en informatie van 229 patiënten met een ernstige depressie. "De uitkomst was dat bij een derde van de 229 patiënten het medicijn zou aanslaan en dat het bij twee derde niet zou aanslaan", melden ze.
Bijwerkingen voorkomen
"Het algoritme gaf bij de eerste meting aan dat veel doorbloeding in het hersengebied waar emoties zitten van voorspellende waarde was voor of het medicijn zou werken. En bij de tweede meting, een week na de start, was de ernst van de klachten de graadmeter", vertelt Eric Ruhé, psychiater bij het Radboudumc.
Hoogleraar neuroradiologie Liesbeth Reneman van het Amsterdam UMC: "Met deze methode kunnen we dus al twee derde van het aantal 'foutieve' voorschriften van sertraline voorkomen en daarmee betere kwaliteit van zorg bieden voor de patiënt, want het medicijn geeft ook bijwerkingen."
Bron: © 2024 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN