Lichaam en anatomie

Gonorroe

Wat is gonorroe?

Gonorroe is een seksueel overdraagbare infectie (soa) die wordt veroorzaakt door bacteriën (gonokokken). Deze kunnen zich nestelen in de slijmvliezen van de vagina, penis, anus, keel en ogen. Door onbeschermd seksueel contact (seks zonder condoom) kunnen zowel mannen als vrouwen een gonorroe-infectie van de plasbuis oplopen. Bij vrouwen komen de infecties ook in de vagina voor. Als gevolg van orale seks  kunnen infecties in de keel ontstaan. Een infectie in de anus ontstaat na onbeschermde anale seks.

gonorroe heel besmettelijk

Gonorroe is heel besmettelijk en kan ook overgedragen worden zonder penetratie. Direct slijmvliescontact van de geslachtsdelen kan al voldoende zijn om een infectie op te lopen. Gonorroe is goed te behandelen en te genezen met een antibioticumkuur. Het is belangrijk dat ook de (vaste) seksuele partner ook wordt behandeld.

Het is belangrijk dat alle seksuele partners uit de zes weken voorafgaand aan de klachten op de hoogte worden gebracht en zich laten testen. In het geval dat er geen klachten zijn, dan alle partners van de laatste zes maanden.

Klachten bij gonorroe

Vrouwen merken vaak weinig en soms zelfs helemaal niets van gonorroe. Als er wel klachten zijn, dan gaat het meestal om een toename van vaginale afscheiding. Die afscheiding kan onaangenaam ruiken en is soms anders van kleur (pusachtig). Soms is er vaginaal bloedverlies tussen de menstruaties door. Plassen kan pijnlijk zijn als ook de plasbuis ontstoken is.

Mannen hebben meestal wel duidelijke klachten van gonorroe. Meestal komen de eerste klachten enkele dagen (tot enkele weken) na het oplopen van de infectie. Die klachten bestaan uit (veel) pusachtige afscheiding uit de plasbuis, die vaak gelig of groenig van kleur is, vandaar de volksnaam ‘druiper’. Een ontstoken plasbuis geeft een branderig of geïrriteerd gevoel bij het plassen. Een heel enkele keer zijn er helemaal geen klachten, maar ook dan is gonorroe besmettelijk voor anderen.

Lees meer over dit onderwerp in onderstaande boeken:


Soa en Hiv

Door: L.J.G. Veehof


Vrouwen en Soa

Reactie plaatsen