Lichaam en anatomie

Griepprik

Wat is een griepprik?

Een griepprik is een vaccinatie, met daarin een cocktail van griepvirussen, die voor de komende periode worden verwacht. De injectie moet de gevaccineerde daarmee resistent maken tegen de meeste griepvirussen, maar geeft geen garantie dat er geen griep wordt gekregen. Van oorsprong kregen hart-, long-, suiker- en nierpatiënten en mensen ouder dan 60 jaar, deze injectie als voorzorgsmaatregel, omdat zij bij griep het meeste risico lopen. Er zijn tegenwoordig echter ook bedrijven die uit voorzorg hun personeel een griepprik geven, om zo het ziekteverzuim actief te bestrijden.

samenstelling van de griepprik

De samenstelling van de griepprik wordt ieder jaar bepaald door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Zij hebben over de hele wereld contacten die informatie verzamelen over actieve griepvirussen, zodat de WHO jaarlijks een effectieve griepprik kan samenstellen.

Het griepvirus van een bepaald jaar is meestal een mutatie van een griepvirus van het jaar daarvoor. Hierdoor kan tot op zekere hoogte worden voorspeld welke varianten dit jaar actief zullen zijn. Van deze varianten worden de onschadelijk gemaakte virussen tot een vaccin ontwikkeld. Na het krijgen van het vaccin duurt het nog twee weken voordat men resistent is.

Mensen die een griepprik hebben gekregen krijgen soms een pijnlijke rode plek op de plaats van de injectie. Ook kan de plek dik worden. Dit verdwijnt meestal na een paar dagen vanzelf. Mensen met een eier-allergie kunnen een allergische reactie krijgen. Een enkeling wordt er ook ziek van  (een lichte vorm van griep).

Reactie plaatsen