Lichaam en anatomie

Koortslip

Een koortslip is het gevolg van een infectie door het herpes simplexvirus, meestal Type I

Het effect van een koortslip

Bij een koortslip ontstaat een branderig, tintelend gevoel op of rond de lippen, gevolgd door pijnlijke blaasjes, die na enkele dagen overgaan in met een korstje bedekte zweertjes. Genezing van de huid duurt 7 tot 10 dagen. Soms gaat de koortslip gepaard met lusteloosheid of een gevoel van lichte vermoeidheid. Tijdens deze acute fase is de koortslip ook besmettelijk. Door een koortslip kan ook soms genitale herpes ontstaan, dus het wassen van de handen na aanraking van het zweertje/blaasje is noodzakelijk om besmetting te voorkomen, evenals het vermijden van oraal seksueel contact. Overigens komt een koortslip zeker niet alleen op de lippen voor: wangen, ogen, kin, neus, zelfs schouder of dijbeen zijn mogelijk.

De koortslip wordt meestal veroorzaakt door een heropflakkerend herpes simplexvirus Type I , maar soms ook door Type II. Ook herpes simplex keratitis, een hoornvliesontsteking, wordt door dit type virus veroorzaakt.

Na besmetting blijft het virus levenslang achter in de zenuw die onder ander de innervatie van de tong en het hele aangezicht regelt, buiten het bereik van ons afweersysteem.

Door onder andere UV-licht kan een secundaire aanval veroorzaakt worden, waarbij er op de lip blaasjes verschijnen, die barsten en korsten vormen.

Besmetting met koortslip

Een infectie door het herpes simplexvirus kan worden opgelopen door zweterig huidcontact; buiten het lichaam kan het virus slechts zeer kort overleven. De incubatieperiode bedraagt twee dagen tot twee weken met een gemiddelde van een week (ofschoon soms ook 4 à 5 dagen als gemiddelde incubatietijd wordt aangegeven). Eenmaal geïnfecteerd zal men het virus niet meer kwijtraken en kan men in periodes van verminderde weerstand van het lichaam onder meer koortslippen ontwikkelen.

Voor pasgeboren baby’s kan een infectie levensgevaarlijk zijn. Mensen die regelmatig een koortslip hebben, moeten daarom uitkijken met het knuffelen en kussen van baby’s, omdat het besmettelijke virus al voor het zichtbare ontstaan van een koortslip kan worden geproduceerd.

Reactie plaatsen