Lichaam en anatomie

Schaamluis

Wat is een schaamluis?

De schaamluis (Pthirus pubis) is een ongevleugeld, zeer klein insect uit de familie Pediculidae en is vooral bekend door de parasiterende levenswijze op de mens.

De schaamluis is een zuigende luis die over de hele wereld voorkomt en leeft van menselijk bloed. De ontlasting van de luis is daarom bruin en het duidelijkste teken dat men is besmet. De luis zelf is namelijk zeer klein; 1 tot 3 millimeter, en is zeer moeilijk te zien omdat de luis naar de basis van de haren kruipt en zich daar met de tang-achtige poten goed vastklampt.

besmetting van schaamluizen

Schaamluizen (platjes) zijn vervelende, maar ongevaarlijke parasieten, die meestal door lichamelijk contact worden overgebracht. Je kunt ze ook oplopen door het delen van besmette kleding, beddengoed of bijvoorbeeld handdoeken. De luizen leven van menselijk bloed en kunnen zich bevinden op alle behaarde delen van het lichaam, maar niet in het hoofdhaar (luizen in het hoofdhaar zijn hoofdluizen).

Schaamluis is eenvoudig zelf vast te stellen: op de schaamharen zijn puntjes te zien. Dat zijn de eitjes of neten van de luis. De luizen zelf zijn ook goed te zien. Vaak bewegen ze door het schaamhaar en zien eruit als kleine spinnetjes (1-3 mm). Schaamluizen zijn vrij gemakkelijk te bestrijden met speciale bestrijdingsmiddelen.

Reactie plaatsen