Lichaam en anatomie

Schimmelnagels

Wat zijn schimmelnagels?

Schimmelnagels zijn nagels door een schimmel of een gist zijn aangetast. Schimmelnagels worden ook wel ‘kalknagels’ genoemd. Dit is geen juiste benaming, want de nagelafwijking heeft niets met kalk te maken.

Gisten en schimmels vormen zogenaamde sporen in het nagelbed, die jarenlang actief kunnen blijven en moeilijk zijn weg te krijgen. Ze kunnen van de ene op de andere persoon worden overgedragen.

Ontstaan van schimmelnagels

Iemand met een gezonde huid en gezonde nagels heeft meestal een goede afweer tegen schimmels. Schimmels hebben het prima naar hun zin in slecht groeiende, vochtige of beschadigde nagels. Onder die omstandigheden kunnen schimmels zich gemakkelijk verspreiden. De sporen van schimmels bevinden zich overal in onze omgeving en we komen er dus eenvoudig mee in contact.

Vooral in gemeenschappelijke ruimtes zoals douches, zwembaden, sporthallen en sauna’s. Wanneer u daar op blote voeten rondloopt, komt u bijna onvermijdelijk in contact met schimmelsporen. Als u vervolgens uw voeten onvoldoende afdroogt en bovendien overmatig transpireert, is de kiem voor een schimmelinfectie gelegd. U bent zelf dan weer een bron voor nieuwe infecties. Iemand met schimmelinfectie kan miljoenen sporen verspreiden, die heel lang besmettelijk blijven.

Behandeling van schimmelnagels

Schimmelnagels zijn onschuldig en hoeven maar zelden te worden behandeld. Alleen als de infectie klachten veroorzaakt of zich naar het nagelbed uitbreidt, kan behandeling worden overwogen. Antischimmelzalven of crèmes helpen niet bij schimmelnagels. Antischimmelpillen kunnen wel helpen, maar helaas niet altijd. Bij 25-30% van de schimmelnagels werken ze niet. Ook is er een grote kans dat de schimmelnagel, als deze wel geneest, weer terugkomt.

Na behandeling met het voorgeschreven geneesmiddel kan het zijn dat u in eerste instantie een beetje teleurgesteld bent. U ziet weinig resultaat. Dit komt doordat er tijd nodig is, voordat de aangetaste gele delen van de nagel helemaal uitgegroeid zijn. Vooral de nagels van de grote teen groeien slechts enkele millimeters per maand. Na enkele maanden geduld groeit er echter weer een gezonde nagel die u geen last of pijn meer bezorgt.

Reactie plaatsen