Lichaam en anatomie

Schildklieraandoening

Schildklieraandoening

Miljoenen mensen over de hele wereld hebben een schildklieraandoening zoals een vergrote schildklier (struma), goed- of kwaadaardige schildklierknobbels of een overactieve schildklier. Sommige schildklier-aandoeningen kunnen worden behandeld met medicijnen. Bij andere is een operatie de beste behandelmethode.

De schildklier bevindt zich onderin aan de voorkant van de hals, vlak voor de luchtpijp. De klier heeft de vorm van een vlinder. Aan elke kant zit een ‘vleugel’, en die worden met elkaar verbonden door een dunne strook weefsel. De zenuwen die de stembanden aansturen, liggen vlak achter de schildklier.

Struma

U kunt de schildklier meestal niet zien of voelen. Maar als de klier opzet, ontstaat er een zwelling in de hals. Dit wordt ook wel struma of krop genoemd. Bij andere schildklieraandoeningen ontstaat niet altijd een zichtbaar struma.

De schildklier produceert belangrijke hormonen: thyroxine en T3. Deze hormonen regelen uw metabolisme – met andere woorden: hoe uw lichaam energie haalt uit het voedsel dat u eet. Als uw schildklier niet goed werkt, gebruikt uw lichaam de energie langzamer of sneller dan zou moeten.

Reactie plaatsen