Lichaam en anatomie

Schimmelinfecties van de huid

Oorzaak van schimmelinfecties van de huid

De meestal schimmelinfecties van de huid worden veroorzaakt door de ‘tinea corporis’ (groep) schimmels. Schimmelinfecties van de liezen, voetzolen, handpalmen en tenen worden meestal veroorzaakt door dezelfde schimmel die ringworm veroorzaakt, Trichophyton rubrum. Jeuk is daarbij een veelvoorkomende klacht.

Oplopen van schimmelinfecties

Schimmelinfecties kunt u oplopen op veel manieren. Schimmelsporen zijn heel erg klein en kunnen overal voorkomen. Zwembaden en sportzalen zijn plaatsen waar ze snel worden overgebracht maar ook bij huid op huid contact kunnen schimmels worden overgebracht, of door elkaars handdoek te gebruiken en via vloeren van de badkamer, enzovoorts. Bepaalde soorten worden van huisdier op mens overbracht. Huidschimmels gedijen goed in een warme omgeving, zoals in de liezen, de oksels, onder borsten, op voeten, op de hoofdhuid, enzovoorts.

Als u vreemde plekken op de huid heeft, moet u deze altijd door een arts laten onderzoeken. Alleen door onderzoek kan bepaald worden of er sprake is van een huidschimmel of een ander probleem. Sommige huidkankers lijken in meer of mindere mate op een schimmelinfectie of op eczeem.

Reactie plaatsen