Massadonor moet stoppen met verstrekken sperma
Nieuws
Nieuws
1 min

Massadonor moet stoppen met verstrekken sperma

1 min

DEN HAAG (ANP) - Een zaaddonor die inmiddels al zeker 550 kinderen heeft, moet stoppen met het verstrekken van zijn sperma. Als hij toch doorgaat, moet hij een dwangsom van 100.000 euro per donatie betalen. Bovendien mag hij niet tegen wensouders zeggen dat hij bereid is om sperma te doneren en mag hij geen advertenties plaatsen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vrijdag bepaald.

Het verbod geldt per direct. Ook als de donor in beroep gaat tegen de uitspraak, mag hij voorlopig geen sperma doneren.

De zaak was aangespannen door Stichting Donorkind. Die zegt dat de massadonatie gevaarlijk is voor de gezondheid en het welzijn van de donorkinderen. Zij zouden later zonder het te weten een kind kunnen krijgen met een halfbroer- of zus. In dat geval kunnen ook hun kinderen schade ondervinden.

Dwangsom

Volgens Donorkind heeft de spermadonor, Jonathan, zijn zaad verspreid via meer dan tien klinieken in binnen- en buitenland. Hij moet van de rechtbank laten weten of hij ook aan andere instellingen heeft gedoneerd. Als blijkt dat die lijst niet compleet is, krijgt hij een dwangsom van 25.000 euro per niet genoemde spermakliniek.

De rechtbank oordeelt dat Jonathan heeft gejokt over zijn donaties. Hij vertelde mensen die via hem een kind wilden, dat hij maximaal 25 donorkinderen had. Dat is de limiet die klinieken hanteren. Als zij hadden geweten dat hij veel meer kinderen had, zouden ze waarschijnlijk een andere donor hebben gekozen.

Nieuw concept

Jonathan zelf zei tijdens de zitting dat zijn aanpak "een geheel nieuw concept" is en dat hij wensouders wil helpen. Zijn advocaat zei dat mensen zelf kunnen beslissen wat ze met hun lichaam doen. Volgens de donor kunnen zijn kinderen onbewuste inteelt met een onbekende halfzus of halfbroer voorkomen door te zeggen dat hij hun vader is, maar de rechtbank veegde dat van tafel. Dat is persoonlijke informatie, en ze hoeven die niet met de rest van de wereld te delen, aldus de voorzieningenrechter in Den Haag.

De donor en Stichting Donorkind waren vrijdagochtend niet direct bereikbaar voor een reactie op het vonnis.

Bron: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN
Reacties
Categorieën