Staat hoeft niet voor gratis anticonceptie voor vrouwen te zorgen
Nieuws
Nieuws
09/20/2023
0 min
0

Staat hoeft niet voor gratis anticonceptie voor vrouwen te zorgen

09/20/2023
0 min
0

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse staat hoeft hormonale anticonceptie voor vrouwen niet gratis te maken, zo heeft het hof in Den Haag besloten. Vijf maatschappelijke organisaties, onder meer Bureau Clara Wichmann en Stichting WOMEN Inc., voerden aan dat er sprake is van indirecte discriminatie, omdat de kosten voor anticonceptie "in de regel voor rekening komen van de vrouw". Het hof kan dat echter niet afleiden uit het rapport dat is gebruikt ter verdediging van dat standpunt.

De cijfers die in het overhandigde rapport 'We doen het samen' van expertisecentrum Rutgers naar voren komen zijn volgens het hof "onvoldoende eenduidig". Daarbij benadrukt het hof wel dat het niet zegt dat mannen en vrouwen de kosten van hormonale anticonceptie in gelijke mate verdelen.

Ook zegt het hof dat de Staat een "eventueel indirect onderscheid" niet zelf heeft veroorzaakt. De rechtbank oordeelde eerder al dat uit mensenrechtenverdragen geen recht voortvloeit op gratis anticonceptie.

Bureau Clara Wichmann en bondgenoot DeGoedeZaak laten weten "zeer teleurgesteld" te zijn in de beslissing van het hof. "Wij nemen hier geen genoegen mee en beraden ons, samen met het Humanistisch Verbond, WOMEN Inc. en de Nederlandse Vrouwenraad, op vervolgstappen voor gratis anticonceptie in Nederland. Ook de politiek is nadrukkelijk aan zet om deze traditionele ongelijkheid recht te zetten met wetgeving."

Bron: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Reacties