Ruim 641.000 mensen hebben boosterprik tegen coronavirus gehaald
Nieuws
Nieuws
1 min

Ruim 641.000 mensen hebben boosterprik tegen coronavirus gehaald

1 min

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal mensen dat een boosterprik tegen het coronavirus heeft laten zetten, is opgelopen tot 641.411. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van vorige week. Toen stond de teller op 344.023 vaccinaties. De nieuwe vaccinatieronde, bedoeld om het afweersysteem een oppepper te geven, startte begin oktober.

De vaccinatie begon met mensen van 60 jaar en ouder. In die groep is inmiddels 11,9 procent gevaccineerd, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vorige week was dit 6,3 procent, en de week ervoor 2,1 procent. Nog niet alle 60-plussers zijn uitgenodigd, de brieven daarvoor kunnen tot eind november binnenkomen.

Ook de andere groepen die voor de boosterprik in aanmerking komen, kunnen inmiddels een vaccinatieafspraak maken. Dit zijn mensen van 18 tot en met 59 jaar die bijvoorbeeld het syndroom van Down hebben of een ernstige afweerstoornis. Zij lopen een groter risico als ze besmet raken met het coronavirus. Ook zorgmedewerkers en zwangere vrouwen kunnen de prik krijgen, net als mensen die zelf geen risico lopen maar een kwetsbaar gezinslid hebben.

Hoogste aantal

De boosterprik wordt nu gegeven omdat het coronavirus in de herfst en winter gemakkelijker rondgaat. In de ziekenhuizen liggen dinsdag 390 mensen die het coronavirus onder de leden hebben. Dat is het hoogste aantal sinds 17 april, meer dan zes maanden geleden, komt naar voren uit de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Vrijwel alle positief geteste mensen liggen op de verpleegafdelingen. Dat betekent dat hun klachten redelijk mild zijn. In de afgelopen dag zijn 104 mensen met coronaklachten in een ziekenhuis opgenomen. Voor het eerst sinds april zijn er meer dan honderd opnames in een dag tijd.

Ongeveer 7,5 miljoen mensen komen in aanmerking voor de vaccinatie. Het ministerie van Volksgezondheid verwacht op basis van eerdere rondes dat ongeveer 4 miljoen mensen daadwerkelijk de prik laten zetten. De campagne loopt tot eind december.

Bron: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Reacties
Categorieën