Spanje krijgt wet voor medisch menstruatieverlof
Nieuws
Nieuws
06/10/2023
0 min
0

Spanje krijgt wet voor medisch menstruatieverlof

06/10/2023
0 min
0

MADRID (ANP/AFP) - Spanje is het eerste land in Europa waar vrouwen met betaald verlof kunnen als ze hevige pijnen hebben tijdens de ongesteldheid. Het Spaanse parlement heeft donderdag het menstruatieverlof officieel goedgekeurd. De minister van Gelijkheid spreekt van een "historische dag voor feministische vooruitgang".

Door de nieuwe wet betaalt het sociale zorgsysteem de kosten als vrouwen zich afmelden door menstruatiepijn, in plaats van de werkgever. Een dokter moet dat wel goedkeuren, net als bij ander medisch betaald verlof. Er is geen limiet gesteld aan het aantal dagen dat vrouwen op kunnen nemen.

Een grote meerderheid van de parlementariërs heeft voor gestemd, maar onder de vakbonden heerst verdeeldheid. Een van de grootste vakbonden is bang dat de wet averechts werkt. Werkgevers zouden geneigd kunnen zijn om de voorkeur te geven aan mannelijke werknemers uit angst voor meer afwezigheid bij vrouwen.

Abortus

Volgens een Spaans gynaecologisch instituut ervaart ongeveer een derde van de vrouwen hevige pijn tijdens de ongesteldheid. Slechts een paar landen op de wereld hebben het menstruatieverlof verankerd in wetgeving, waaronder Japan, Indonesië en Zambia.

Het menstruatieverlof is deel van een groter pakket met wetgeving, dat ook de toegang tot abortus in openbare ziekenhuizen makkelijker moet maken. Nu kunnen vrouwen en meisjes vanaf 16 jaar een abortus laten uitvoeren, zonder toestemming van de ouders.

Bron: © 2023 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN 

Reacties